29-08-06

MIVB staakt... en ander nieuws...

dinsdag 29 augustus 2006
MIVB-chauffeurs staken na agressie op bus (3)
060829 mivb
©tvb
MIVB-chauffeurs staken na geval van agressie
 

Brussel - Een deel van de buschauffeurs van de MIVB staakt vandaag (dinsdag). De actie begon bij de stelplaats Delta in Oudergem en veroorzaakt heel wat hinder. Aanleiding voor de staking is een incident op een MIVB-bus gisteren, waarbij de begeleider van de chauffeur bewusteloos geslagen werd. Het tram- en metroverkeer verloopt wel normaal.

Vooral de buslijnen in het oosten en zuidoosten van Brussel zijn getroffen. Het tram- en metroverkeer verloopt normaal. De staking zal nog de hele dag duren tot aan het overleg met de directie woensdagmiddag

"Vanochtend is ongeveer 40% van de bussen die normaal vertrekt van de stelplaats Delta uitgereden, wat betekent dat het oosten en zuid-oosten stevige hinder ondervindt van die staking. Momenteel rijden er nauwelijks nog bussen uit stelplaats Delta", zegt An Van Hamme van de MIVB.

De chauffeurs staken nadat een passagier gisteren een busbegeleider van de MIVB bewusteloos sloeg in Elsene. Een reiziger had bij de begeleider geklaagd omdat een medepassagier naar erg luide muziek luisterde. Toen de begeleider de man daarover aansprak, viel die hem aan, zegt An Van Hamme: "Onze begeleider is achteraan in de bus met de vuist geslagen tot helemaal tot vooraan in de bus en is dan via de deur naar buiten gevallen, waar de dader nog verder heeft geslagen tot onze begeleider bewusteloos was." Het slachtoffer ligt nu zwaargewond in het ziekenhuis.

Een politiepatrouille die voorbijreed, kon tussenbeide komen en pakte de dader op. De man van 22 was opgepakt maar is na zijn verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hij wordt vervolgd voor opzettelijke slagen en verwondingen. De man zegt dat hij reageerde op een racistische opmerking.

Volgens de bonden kon het incident vermeden worden als er meer personeel was om tijdig in te grijpen. De bonden doen geen oproep om te staking uit breiden naar andere stelplaatsen, zegt Williamn Caers van ACOD: "Hier in stelplaats Delta staken we alvast verder, maar we roepen de andere stelplaatsen niet op tot solidariteit omdat we morgen een overleg gepland hebben met de directie. Het zou van onze kant een slechte indruk geven hen nu al tot actie aan te sporen", zegt Caers.

Morgen hebben de vakbonden een afspraak met de directeur-generaal van de MIVB, daarna zullen ze zien of ze verder staken. De bonden eisen meer veiligheid en meer controle op hun lijnen, zegt Luc Smekens van de christelijke vakbond: "Men vraagt naar meer begeleidingsagenten, maar ook naar camerabewaking, naar optreden van veiligheidsdiensten en politie. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal dat telkens terugkomt in dit soort omstandigheden", aldus Smekens.

De vakbonden willen ook praten met de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "De vakbonden weten dat mijn deur voor hen openstaat. We hebben voor de zomervakantie met de regering nog een heel maatregelenplan goedgekeurd, waaronder meer begeleiding op de bussen. Ook zullen alle trams en bussen systematisch met een camera worden uitgerust. We nemen alle maatregelen die we kunnen nemen, maar je gaat nooit kunnen uitsluiten dat zotte mensen ontsporen." Dat zei minister Smet.

 

 

MIVB breidt netwerk uit in september
060829 boa
©tvb
Eind 2006 rijden deze boa's op het metronetwerk

Zo zal tramlijn 94 van het Wienerplein in Watermaal-Bosvoorde helemaal naar Hermann-Debroux in Oudergem rijden. Dat is een verlenging met 2 kilometer en vier extra haltes.

In Anderlecht wordt tramlijn 56 verlengd tot de Marius Renardlaan. En er komt een nieuwe buslijn bij. Bus 75 zal Elishout met de Anderlechtste wijk Goede Lucht verbinden, dwars door de wijk Het Rad.

Ook in Anderlecht komt er een nieuw metrostation bij. Station Delacroix is vanaf volgende week de eindhalte van metrolijn 2, na station Clemenceau. Door dat station zal de capaciteit van de metro met een derde worden verhoogd.

"De gemiddelde capaciteit zal verhogen met 36 procent doordat er nieuwe metrostellen komen. Op het einde van het jaar doen de zogenaamde boa's hun intrede. En de kleine ring van de metro wordt rondgemaakt." Dat zei Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A)

En dan is er in september nog de Week van de Vervoering met als hoogtepunt de autoloze zondag op 17 september. Drie dagen dagen later volgt er nog een feest, dan is de metro in Brussel precies 30 jaar oud.

 

 

(foto Belga)
Het conflict draaide rond een nieuwe dienstregeling die vanaf september moet ingaan.

 

 
Staking bij De Lijn is achter de rug

di 29/08/06 - In Oost-Vlaanderen is vandaag gestaakt bij De Lijn. Militanten van de liberale vakbond bij De Lijn blokkeerden de stelplaatsen van de bussen in Destelbergen, Kalken en Zomergem. De directie kwam tegemoet aan hun eisen over de nieuwe dienstregeling.

Door de staking reden de streekbussen in Gent en omgeving niet of onregelmatig. Het stadsvervoer in Gent reed wel normaal.

De staking ging uit van de liberale vakbond, maar de andere bonden sloten zich ook aan bij de actie.

Het conflict draaide rond een nieuwe dienstregeling die vanaf september moet ingaan.

"Maar De Lijn slaagde er niet in om voldoende chauffeurs in dienst te nemen om die dienstregeling te doen werken", zei Filip Vanhuffel van de liberale vakbond.

Na overleg heeft de directie beloofd om de dienstregeling aan te passen, waarop de chauffeurs hebben beslist morgen weer aan het werk te gaan.

 

23:52 Gepost door busje_33 & trammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.