14-09-06

 

Buschauffeurs zijn geweld beu


Bestuurders voeren ,,klantvriendelijk'' actie

 

WAASLAND/ANTWERPEN - Buschauffeurs op de lijn van Sint-Niklaas naar Linkeroever hebben actie gevoerd tegen de onveiligheid op het Frederik Van Eedenplein in Antwerpen, vlakbij de Schelde. ,,Een bestuurder kreeg al een vuurwapen tegen zijn hoofd gedrukt en vorige week werd een andere chauffeur aangevallen door twee jongeren'', zegt vakbondsman Peter Wieme. Hij vraagt dringend actie van De Lijn.

Twintig chauffeurs zetten gisterochtend een uur het Frederik Van Eedenplein af met lege bussen. ,,Het was geen staking, eerder een klantvriendelijke actie'', benadrukt Peter Wieme van de christelijke vakbond ACV-Openbare Diensten. ,,Niemand legde het werk neer, want de twintig actievoerders hadden vrijaf. De bussen waren niet in dienst en werden met goedkeuring van de baas uitgeleend.''

De bestuurders werken alle twintig bij de maatschappij Waaslandia uit Verrebroek, die de verbinding Sint-Niklaas-Linkeroever garandeert voor De Lijn. De voorbije maanden werden vier van hun collega's het slachtoffer van geweld. ,,Eén chauffeur kreeg een geweer tegen de slaap. Gelukkig kon hij het wapen wegslagen. Een andere bestuurder, die net zijn bus had afgesloten om een plasje te maken, werd afgelopen vrijdag bedreigd door twee jongeren.

Gebroken ribben

Hij liep gebroken ribben op en heeft psychologische hulp nodig. Overdag gebeurt er weinig, maar vroeg in de ochtend - zoals vorige vrijdag om 5.25 uur - en 's avonds laat voelen velen zich onveilig achter het stuur'', stelt Wieme.

Met hun actie riepen de chauffeurs de vervoersmaatschappij De Lijn op dringend werk te maken van het veiligheidsplan voor het openbaar vervoer, dat begin juli werd goedgekeurd. ,,We zien geen resultaten op het terrein.

Waarom is de procedure om veiligheidspersoneel aan te werven, nog niet opgestart? Waarom is er nog geen aanbesteding uitgeschreven voor de installatie van veiligheidscamera's?'' vraagt Wieme zich af.

Tom Van de Vreken van De Lijn reageert: ,,Vreemd dat een vakbond die in de stuurgroep zit, niet beter weet. In Antwerpen zijn de voorbije maand negen Lijnspotters aangeworven, zodat hun aantal op 44 komt. Ook op de lijn naar Linkeroever worden die bewakers ingezet. Voor de andere maatregelen moeten we rekening houden met de wettelijke termijnen.''

Vakbondsman Peter Wieme kondigt aan dat bij het volgende incident met geweld effectief wordt gestaakt.


 Wim DEHANDSCHUTTER13/09/2006

 

                                                  émoticônes animées     

 

Openbare toiletten in MIVB-station Beurs

 

Brussel - In het MIVB-station Beurs vind je vanaf vandaag openbare toiletten. Het gaat om een initiatief van minister van mobiliteit Pascal Smet.

Volgens Smet is er veel vraag naar openbare toiletten bij Brusselaars, toeristen en daklozen. Smet wil in de toekomst bij elke renovatie van een metrostation openbare toiletten voorzien. In station Beurs gaat het om 10 mannen- en evenveel vrouwentoiletten.

De Brusselse burgemeester Thielemans wil geen openbare tolietten inrichten. Hij vindt de kostprijs van 17.500 euro te hoog. 

© FM Brussel

 

Enfn, verder kalm dagje achter de rug...

 

Tijd om te slapen! *geeuw*

 

Tot de volgende,

 

busje                                             émoticônes animées

01:25 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, nieuws, de lijn, mivb, stib |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.