22-10-06

Busneiuws...Foto's volgen later + verslagske! ;)

...maar toch eerst wat vers nieuws...

HALLO IEDEREEN!!

 

MIVB wil overlastboetes tussen 70 en 500 euro

BRUSSEL - (Belga) Ook de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB zou binnenkort boetes tegen overlast willen invoeren, in navolging van De Lijn. Dat schrijven zaterdag de kranten van de Sud Presse-groep.

"We zijn het wettelijk kader aan het onderzoeken. De processen-verbaal die worden uitgeschreven door de MIVB-agenten worden nu nog vaak geklasseerd door het parket" luidt het op het kabinet van Brussels minister voor Mobiliteit, Pascal Smet. Het initiatief zou voor het einde van het jaar moeten worden voorgelegd aan de Brusselse regering en het parlement. In geval van recidive, kunnen de boetes variëren van 70 tot 500 euro. In het voorstel is bepaald dat de MIVB-agenten zullen beschikken over handboeien en mensen mogen fouilleren. (svr)

 BELGA (BELGA)21/10/2006

 

Leren rijden zonder de weg op te moeten
Opleidingscentrum VDAB beschikt over Simbus

Temse - Met een bus leren rijden zonder de openbare weg op te moeten. Het kan met de Simbus in het VDAB-opleidingscentrum. ,,Deze simulator is uniek in dit deel van Europa, enkel in Finland hebben ze er ook één'', zegt campusmanager Robert Segers.

Volgens Segers is de Simbus een fantastische uitvinding. ,,Hij heeft veel troeven, maar de belangrijkste is dat je ritten kan maken zonder ook effectief de openbare weg op te moeten. Voor andere weggebruikers is dat een enorm voordeel. Bovendien voelt de leerling-chauffeur zich ook meer op zijn gemak omdat hij geen echte ongevallen kan veroorzaken."

Toch is dat niet de enige troef van de simulator. ,,Als buschauffeur is het heel belangrijk om in alle weersomstandigheden te leren rijden. Maar in België heb je bijvoorbeeld zelden sneeuw op de weg liggen. Met één druk op de knop kunnen we het via de simulator laten sneeuwen en zo het wegdek glad maken. Op die manier kunnen de leerling-chauffeurs in alle mogelijke weersomstandigheden oefenen."

De Simbus staat sinds juli in Temse. Er zijn dus al enkele kandidaat-buschauffeurs die de simulator gebruikt hebben in hun opleiding. ,,Hun reacties waren overwegend positief. Vroeger moesten ze oefenen in een simulator van een vrachtwagen, maar daar voelden ze zich niet in thuis. Omdat deze simulator bijna identiek is aan een echte bus hebben ze dat gevoel nu niet meer. Er kunnen zelfs een tiental passagiers meerijden in de Simbus. Ook De Lijn zal de Simbus trouwens 1 dag per week gebruiken om haar bestuurders op te leiden."

Simulatorziekte

De Simbus geeft een realistisch beeld van het verkeer op de openbare weg. Omdat de bus gemonteerd is op een bewegend platform kan ze de bewegingen simuleren zoals het effect van sneller rijden, remmen en de middelpuntvliegende kracht in een bocht.

Toch blijft het natuurlijk een simulator met de nodige gevolgen van dien. ,,We hebben al enkele kandidaten gehad die te kampen kregen met de simulatorziekte. Je kan dat best vergelijken met wagenziek worden, maar dan in de Simbus. Op de openbare weg is het jouw voertuig dat beweegt, en niet de baan. In de Simbus is dat omgekeerd waardoor sommigen een beetje misselijk worden", aldus de campusmanager. ,,De Simbus kost 400.000 euro maar als je de mogelijkheden bekijkt, is hij op lange termijn zeker zijn geld waard'', besluit Segers.

 Kristof Meul21/10/2006

Campusmanager Robert Segers achter het stuur van de Simbus.
 
 

James Bond sloopt Utrechtse Stadsbus

Als binnenkort Casino Royale in premiere gaat, kunnen de liefhebbers van Volvo stadsbussen de zakdoekjes wel tevoorschijn halen, want in de film wordt er één helemaal aan gort gereden.....feitelijk zelfs twee !

 

 

 

(www.bus-idee.nl)

 

AAAARGH!!!! De nieuwe Mercedes-Benz Conecto is er!!!

 

Nog meer nieuws bij Mercedes Bus... de Capacity (GEIL!! ), CItaro (zie de nieuwe gelede aanwinst bij de MIVB! ),....

14:43 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, mercedes, conecto, busnieuws, bussimulator |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.