08-11-06

Busnieuws

Bustickets kosten minder in voorverkoop

WILLEBROEK - Vervoerbewijzen voor de bussen van De Lijn kosten sinds maart 2006 minder in voorverkoop, om de ritten vlotter te laten verlopen. Als minder mensen een biljet kopen op de bus, verhoogt immers de reissnelheid.

Nog tot 31 december kost een biljet op de bus 0,60 euro via het derdebetalersysteem, waarbij het gemeentebestuur gedeeltelijk de busritten betaalt op het grondgebied van Willebroek, Puurs, Bornem en Sint-Amands. Vanaf 1 januari 2007 zullen er enkel nog derdebetalerkaarten verkocht worden en geen biljetten meer. Die kaarten kosten 5 euro (tien ritten aan 0,50 euro).

De kaarten zijn te koop in de voorverkooppunten van De Lijn en in de Lijnwinkels, maar niet op de bussen. De kaart kan gebruikt worden voor ritten op het grondgebied van Willebroek, Puurs, Bornem en Sint- Amands. De derdebetalerkaart is te koop vanaf december. Voor ritten van Willebroek naar Boom of Mechelen kan u in de voorverkooppunten nog gewone Lijnkaarten kopen. (klw)

Meer info: www.delijn.be

Onderzoek naar tramdode zit strop
Belangrijkste kroongetuige blijft spoorloos

Drie dagen na de dood van Mohammed Zenbil, de 26-jarige Antwerpenaar die onder een tram werd geduwd, leek de kroongetuige zich gisteren gemeld te hebben. Maar het bleek te vroeg gejuicht.

Het blijft voorlopig gissen naar de juiste toedracht van de feiten die zich vrijdag afspeelden aan de Franklin Rooseveltplaats in Antwerpen. Het parket houdt de lippen nog altijd stijf op elkaar en lanceert een nieuwe, dringende oproep tot getuigen. Het voorbije weekend liepen er slechts een handvol tips binnen, maar een echte doorbraak lijkt nog niet voor meteen. Zeker niet nadat gisteren de aangekondigde opheldering uiteindelijk toch uitbleef.

De enige getuige die het onderzoek tot nu toe in beweging kan zetten, is de 50-jarige man met grijze haren en zwaar afhangende snor. Hij bekommerde zich vrijdag om het slachtoffer en speelde vervolgens erg bruikbare info door aan de inspecteurs van De Lijn. Nog voor de politie hem kon spreken, was de man echter al verdwenen.

Gisteren bleek hij dan plots boven water te zijn gekomen, maar het trampersoneel herkende de man uiteindelijk niet en het parket kon alleen maar concluderen dat het om een 'valse' getuige ging. Het gerecht zit intussen op hete kolen en wil alle getuigen zo snel mogelijk verhoren. Zo wordt er naast de vijftiger ook naarstig gezocht naar de chauffeur die bruusk moesten remmen voor de vluchtende dader. De voortvluchtige zou over de motorkap van de wagen gesprongen zijn en werd daarbij net niet aangereden.

Begrafenis regelen

Allochtoon Antwerpen reageert intussen erg nuchter op het drama en plant geen acties tot er meer duidelijkheid is. Omdat de meeste familieleden van Mohammed Zenbil niet in ons land verblijven, heeft de Marokkaanse gemeenschap beslist de begrafenis voor haar rekening te nemen. ,,Zijn echtgenote heeft ons nog niet gecontacteerd, maar wij zullen de praktische regeling - en mogelijk ook de financiële - op ons nemen'', luidt het bij Said Mdaouchi van de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen Antwerpen. ,,Zolang we niet weten of het gaat om zinloos geweld, om een afrekening of om pure verkeersagressie, moeten er zeker geen speciale acties verwacht worden.''

Volgens Antwerps VLD'er Hicham El Mzairh zijn solidariteitsacties niet aan de orde. ,,Als we na elke moord een mars gaan organiseren, moeten we binnenkort elke week massaal de straat op.'' Hicham woont zelf nauwelijks enkele meters van de plek waar het drama zich afspeelde. Ook hij is net zoals het slachtoffer getrouwd met een Vlaamse en heeft een dochtertje. ,,Ik kende de jongeman niet, maar ik herken me wel in z'n levensverhaal'', aldus Hicham. ,,Antwerpen heeft geen medelijden nodig, maar een goed Marshallplan, een drastische mentaliteitswijziging.''

Getuigen kunnen contact opnemen met de speurders via het gratis nummer 0800-91 119

Slachtoffer Mohammed Zenbil met zijn dochtertje.

 

12:40 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, tram, de lijn, ongeluk roosevelt, tram 11, biljetten, voorverkoop kaarten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.