17-11-06

Busnieuws+ rondrit PCC 7001

Milieuvriendelijke bussen voor De Lijn

Leuven - De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn investeert in 96nieuwe milieuvriendelijke bussen voor Vlaams-Brabant. 56daarvan worden ingezet voor een betere bediening van de luchthaven in Zaventem.

In totaal heeft De Lijn een bestelling goedgekeurd van 214 milieuvriendelijke bussen, een investering van 52 miljoen euro. De combinatie van een roetfilter en een Euro 5-motor zorgt ervoor dat de uitstoot bij de nieuwe bussen kleiner is dan ooit en dat die beantwoordt aan de Europese milieunormen voor 2009.

,,Als openbaar vervoersbedrijf willen wij ons steentje bijdragen aan de zorg voor het milieu'', zegt Jos Geuens, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn. ,,De bussen die we nu hebben besteld, zijn de milieuvriendelijkste op de markt. Zij behalen nu al de Europese normen die pas van kracht zijn vanaf oktober 2009. Bij de toewijzing van de bestelling hebben we onder andere rekening gehouden met de uitstoot en het brandstofverbruik.'' Bijna honderd van de nieuwe Lijnbussen worden ingezet in de provincie Vlaams-Brabant. Het grootste deel, zo'n 56, moet zorgen voor een betere bediening van de luchthaven van Zaventem. Enkele van deze bussen werden reeds ingezet op het traject.

Op de nieuwe bussen is er ook ruimte voor de fiets. Bij wijze van proef krijgen de bussen een speciaal bevestigingssysteem voor fietsen. Daarmee kunnen twee fietsen met een gordel vastgemaakt worden in de bus. De Lijn wil zo het gebruiksgemak van het bevestigingssysteem testen en het gebruik van milieubewuste vervoermiddelen stimuleren.

Gemiddeld gaat een bus van De Lijn 6,2 jaar mee. Elk jaar vervangt de vervoersmaatschappij ongeveer één veertiende van haar buspark. Met deze bestelling worden 125 bussen vervangen. Daarnaast wordt het park uitgebreid met 89 bussen.


  Verder staat er hier een hele lading bus-en tramfoto's te springen om aan de wijde wereld te mogen worden getoond...  alleen zijn er wederom problemen met de kaartlezer, grrr!

 

Gisterenavond was de place to be de Antwerpse PAL (Punt Aan de Lijn) waar een rondrit werd georganiseerd, 's avonds tussen 20u 30 en 22u30 met de imiddels in crème geschilderde PCC tram 7001 (zie in oudere berichten er staat een foto bij ook trouwens ). Helaas viel het weer een beetje tegen soms om goed geslaagde foto's te kunnen maken maar ik heb gelukkig toch een paar mooie plaatjes kunnen schieten, onder andere in de prémetrotunnel, aan de Groenplaats met sfeervolle achtergrond, ... enfin, de foto's volgen later wel, sorry voor het ongemak!

Voor de geïnteresseerden: aanstaande zondag 19/11 is er een rondrit voorzien bij de MTUB met de Ragheno 515 bus op zijn lijnen waar hij vroeger diensten deed, de 54 en de 50. Opgelet hierbij: het is maar een klein busje en als ik n goeie raad mag geven: doe een goede warme jas aan!  Ik kan er helaas niet bijzijn, maar ik zal wel uitgebreid verslag krijgen van Vanhoolke, die die dag chauffeur van dienst is...

 

grts

 

busje

                         emoticone geant anime msn gartuit

11:41 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, tram, 7001, pcc, mtub, ragheno, rondrit bus, rondrit tram |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.