21-11-06

Busnieuws...

Reizigers mogen interdepotbussen MIVB gebruiken
061120 mivb
©tvb

Brussel - De MIVB stelt zijn interdepotbussen ’s nachts ter beschikking van de reizigers. Dat bevestigt MIVB-woordvoerster Annemie Genbrugge. Interdepotbussen zijn de buslijnen die het personeel van de MIVB naar hun stelplaats brengen. Het gaat om twee lijnen waar reizigers 's nachts op vastgelegde haltes kunnen opstappen.

"Natuurlijk geldt deze regelingniet aan alle haltes van de normale dagdiensten - er is een specifieke route voor de twee lijnen: één vertrekt vanuit Haren en doet een aantal stelplaatsen aan. Deze komt voorbij Molenbeek, de Koningslaan en het Zuidstation. Het gaat dus om specifieke lijnen met bepaalde dienstregelingen. Als er een reiziger aan één van die haltes staat en teken doet aan de chauffeur, mag  hij of zij mee met de bus." aldus Annemie Genbrugge.

Wie met deze bussen wil meerijden, moet wel al een geldig vervoersbewijs hebben, op de bus zelf is het niet mogelijk om een ticket te kopen. De precieze trajecten en doorkomsturen zijn verkrijgbaar aan de MIVB-loketten of op aanvraag.

Een écht nachtnet van de MIVB is gepland voor april 2007. Dan zouden 18 buslijnen, een rocadelijn (een soort ring rond Brussel) en een noord-zuidverbinding worden ingelegd.

Het voorstel wordt morgen voorgelegd aan het beheerscomité. Daarna is het nog wachten op goedkeuring van de Brusselse regering.

 

Bussen gratis op zondag
Extra openbaar vervoer tijdens de eindejaarsperiode

Brugge - De stad Brugge en De Lijn hebben de handen in elkaar geslagen om de volkstoeloop tijdens de eindejaarsperiode zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Tijdens de drie kerstshoppingweekends worden er extra bussen ingelegd. Op zondag rijden ze zelfs gratis. Bezoekers kunnen hun wagen kwijt op vier park & ride-terreinen.

Vorig jaar stonden de files tot aan de Expressweg. Met deze nieuwe grootschalige actie willen we het imago van Brugge Winkelstad extra kracht bij zetten'', stelt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V).

Tijdens de drie koopweekends op 9-10, 16-17 en 23-24 december zal De Lijn het bussenaanbod op de voorstadlijnen gevoelig uitbreiden. Dit betekent dat er tussen 12 en 19 uur minstens om het half uur een bus zal rijden vanuit Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem en Dudzele naar Brugge en terug. Wie in Brugge woont kan gebruik maken van de 17 stadslijnen die met hoge frequentie van en naar het centrum rijden.

Park & ride

Voor de eerste keer tijdens de eindejaarsperiode worden er ook park & ride-terreinen ingeschakeld voor kooplustigen die met de wagen toch dichter bij het centrum willen geraken. Op de parkings Boogschutterslaan, Coiseaukaai, Jan Breydel en Steenbrugge kunnen bezoekers gratis en veilig parkeren. Vanuit deze parkings rijdt er minstens om de 15 minuten een bus naar het centrum.

Op de drie koopzondagen rijden alle bussen van De Lijn gratis van en naar Brugge. Op zaterdag kost een ticket op het voorstadsnet 1 euro, als je aan de chauffeur een 2- of 10-rittenkaart van het 1-eurotarief vraagt. Om de extra maatregelen bij het publiek bekend te maken, werd een grootscheepse promotiecampagne uitgewerkt onder het motto ' Kerstshoppen in Brugge kost bijna* geen cent '. De komende weken worden er 100.000 folders verspreid. Bovendien stuurt De Lijn een promoteam op pad om de actie kenbaar te maken. Vijf opvallende gele borden zullen de weg tonen naar de park & ride-parkings. De stad en De Lijn trokken voor deze actie elk 40.000 euro uit. Het Brugs Handelscentrum investeert 30.000 euro.

De stad, De Lijn en de Handelaarsbond slaan de handen in mekaar. Er is een nieuwe affiche onder het motto: ,,Kerstshoppen in Brugge kost je geen cent.
 

Half miljard privé-investeringen in De Lijn

BRUSSEL - De Vlaamse regering beslist vrijdag om de investeringsachterstand bij De Lijn weg te werken met alternatieve financiering, melden Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen dinsdag. De privésector zou 500 miljoen euro investeren in nieuwe stelplaatsen, stationsomgevingen, bussen en tramlijnen. De Lijn huurt die infrastructuur gedurende 30 jaar en wordt dan eigenaar.

De redactie van Het Belang van Limburg kon een geheime nota van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt hierover inkijken. De minister bereidt de oprichting van De Lijn Invest voor, die een privépartner zal zoeken voor het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van de infrastructuur.

In ruil betaalt De Lijn jaarlijks via een overheidssubsidie een vergoeding aan de vennootschap.

 sdw (belga)21/11/2006

 

 

Amerikaanse schoolbus van viaduct gestort

HUNTSVILLE - Een schoolbus met 34 leerlingen van een middelbare school is maandag in de Amerikaanse staat Alabama van een viaduct ruim negen meter naar beneden gestort.

Daarbij zijn drie doden gevallen en ten minste dertig leerlingen gewond geraakt. Van verscheidene gewonden was de toestand kritiek. De drie doden zijn allen meisjes, zei de politie. De bus was vertrokken van het Huntsville Center for Technology in Alabama.

 rbo (ap)20/11/2006

 

 

16:30 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, busongeluk, mivb, interdepotbus, gratis bus brugge |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.