11-12-06

busnieuws

De Lijn zet stadswachters in voor veiligheid
Wachters mogen straks ook parkeerboetes schrijven

Leuven - De Leuvense politie en De Lijn willen lijnspotters inzetten om drukke haltes en busritten veiliger te maken. ,,Stadswachters zouden die taak voor hun rekening kunnen nemen. Slechts één probleem: wat als de bus het grondgebied Leuven verlaat?'', vraagt hoofdcommissaris Michel Debecker zich af.

Vervoersmaatschappij De Lijn wil meer veiligheid op de bus. Met alle incidenten van de voorbije maanden in het achterhoofd voert De Lijn momenteel besprekingen met de Leuvense politie om zogenaamde lijnspotters in te zetten. Hoofdcommissaris Michel De Becker is gewonnen voor de idee, maar stelt zich toch enkele vragen. ,,We zijn inderdaad met De Lijn rond de tafel gaan zitten om de veiligheid aan drukke haltes en op busritten te verhogen. Stadswachten zouden die taak voor hun rekening kunnen nemen. Ik stel me wel de vraag wat er moet gebeuren als een bus het grondgebied Leuven verlaat, want de stadswachters zijn nu eenmaal in dienst van de stad Leuven. Ook Binnenlandse Zaken is bezig met het concept om zogenaamde gemeenschapswachters in te zetten op bussen. In Leuven kunnen we alleszins al stadswachters inschakelen om de veiligheid te verhogen aan drukke haltes zoals het Fochplein en het Martelarenplein.''

Meer bevoegdheden

Stadswachters zullen in de toekomst trouwens meer bevoegdheden krijgen in Leuven. ,,Stadswachter is een volwaardige job geworden door de aanpassing van het statuut'', zegt hoofdcommissaris Michel Debecker die ook de leiding heeft over de stadswachters. ,,De mensen kregen opleidingen om processen-verbaal op te stellen voor overtredingen op het politiereglement. Dat kan gaan over fout geplakte affiches, maar in de nabije toekomst kunnen de stadswachters ook een proces-verbaal maken voor sluikstorten. We groeien bijzonder snel naar een ,,gemeenschapswacht'' die taken van de politie overneemt. Momenteel mogen stadswachters geen identiteitskaart vragen aan overtreders, maar dat zal veranderen dankzij het nieuwe wetsontwerp dat op de tafel ligt. Bijgevolg zullen stadswachters de taken van de vroegere hulpagenten gaan overnemen in de toekomst. Parkeerboetes uitschrijven is maar één voorbeeld. We spreken dus over een upgrade van de job, zowel voor stadswachters, als voor hulpagenten en inspecteurs van politie. Op die manier zullen agenten meer tijd hebben om repressief op te treden, terwijl stadswachters of gemeenschapswachters eerder sensibiliserend zullen werken, al krijgen ze in de toekomst wel meer bevoegdheden'', besluit hoofdcommissaris Michel Debecker.

 

Fietsers mogen busbanen gebruiken
061211_bussen
Borden worden aangepast
 

Brussel - Tijdens de komende maanden zullen heel wat busbanen in het Brussels Gewest opengesteld worden voor fietsers. Sinds dit weekend is dat al gebeurd voor een aantal busbanen in het centrum van de stad.

De busbanen krijgen daarvoor nieuwe verkeersborden en markeringen. Het Gewest betaalt de aanpassingen.

Het gaat alleen om busbanen die langs de huizenkant liggen en op voorwaarde dat de fietsers in dezelfde richting rijden als de bussen. In totaal komen zo’n 40 busbanen in het Gewest in aanmerking.

Minister Smet heeft ook de gemeenten en politiezones geïnformeerd omdat veel busbanen op gemeentewegen liggen.

Koen Van Wontergem van de Fietsersbond is tevreden over de maatregel. "Het is geen surrogaat voor een fietspad. Maar busbanen maken het voor fietsers mogelijk om niet tussen de voertuigen te moeten rijden." Het openstellen van busbanen voor fietsers is een oude eis van de Fietsersbond.

Algemeen nieuws De Lijn

Voor 2,50 euro veilig het nieuwe jaar in met de 400 BOB's van De Lijn

Voor de 19e keer brengt De Lijn tijdens oudejaarsnacht feestvierders in heel Vlaanderen veilig van en naar hun bestemming. De Lijn zet daarvoor 400 BOB's in. Een oudejaarsnachtbiljet kost 2,50 euro en abonnees rijden gratis tijdens oudejaarsnacht. De voorbije jaren namen ongeveer 150 000 feestvierders De Lijn tijdens de nacht van oud op nieuw.

Normale biljetten en kaarten niet geldig

Het oudejaarsnachtbiljet is te koop bij de chauffeurs op 31 december vanaf 18 uur. Het biljet is geldig tijdens oudejaarsavond, oudejaarsnacht en op 1 januari. Een oudejaarsnachtbiljet kost 2,50 euro. De normale kaarten en biljetten zijn die nacht niet geldig.

 

(LEES MEER)

 

12:38 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fietsers, de lijn, stadswacht, leuven mivb, busbaan, de lijn nieuws |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.