14-12-06

Busnieuws...

NMBS verkoopt voortaan ook tickets De Lijn

BRUSSEL - Vanaf vrijdag 15 december kunnen de reizigers van De Lijn ook een vervoerbewijs van De Lijn kopen aan de loketten van 122 treinstations. Met deze uitbreiding van haar voorverkoopnet wil De Lijn samen met de NMBS de openbaarvervoergebruikers een extra service bieden.

Daarmee stijgt het aantal voorverkooppunten tot 3105.

Directeur-generaal De Lijn Ingrid Lieten: ,,Met deze uitbreiding vervullen we een wens van onze reizigers. Uit een bevraging is gebleken dat onze reizigers naast de krantenwinkels en supermarkten ook een kaartje voor bus en tram willen kunnen kopen in de treinstations. We slaan ook twee vliegen in één klap: we krijgen er een hoop voorverkooppunten bij, die bovendien van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat open zijn. Dat is een extra service voor de openbaarvervoergebruikers.''

Ook Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, juicht deze beslissing toe: ,,We streven er steeds naar om onze klanten de best mogelijke service te bieden. Veel van de NMBS-klanten gebruiken vaak ook bus of tram. Daarom is het een stap vooruit dat onze klanten voortaan aan de loketten ook verschillende producten van De Lijn kunnen kopen. Op deze manier werken we samen aan een nog betere integratie van trein, tram en bus.''

Het voorverkoopnet van De Lijn heeft een goede start genomen. Na negen maanden is het aandeel van de vervoerbewijzen uit voorverkoop gestegen tot bijna 60 %. Dat is ruim het dubbele van de 25 % die was vooropgesteld vóór de start van het voorverkoopnet. Het aantal verkoopshandelingen per chauffeur is intussen gedaald van 260 naar 182 per maand. Deze daling met 30 % komt de stiptheid ten goede.

Via een uitgebreid voorverkoopnet wil De Lijn de verkoop op het voertuig verminderen om stipter te kunnen rijden. De verkoop van vervoerbewijzen op het voertuig kost immers veel tijd. In 2004 werden in Vlaanderen dertig miljoen vervoerbewijzen op het voertuig verkocht. Aan een (voorzichtige) schatting van vijftien seconden per verkoopshandeling komt dat neer op 125 000 uur aan verkoopshandelingen. Op basis van marktonderzoek zou tot 70 % daarvan via voorverkoop kunnen gaan, wat tot 87 500 uur tijdswinst oplevert.

 sdw (De Lijn/NMBS)14/12/2006

© An Nelissen
 

Feestbussen rijden al vanaf 18uur
Bijna 60.000euro voor vierhonderd nuchtere chauffeurs

Antwerpen - Dankzij de provincie en 61gemeentes, kunnen feestneuzen zich op oudjaar ongeremd uitleven. Tientallen feestbussen en -trams brengen hen al vanaf 18uur gratis naar hun feestbestemming en daarna veilig terug naar huis.

Vorig jaar namen maar liefst 77.000 feestgangers in de provincie Antwerpen de bus of de tram. Snel een gratis ticket halen in het gemeentehuis is de boodschap.

De nieuwe gedeputeerde voor mobiliteit Inga Verhaert (SP.A) zet deze traditie graag verder. ,,Als provincie zijn wij bijzonder fier op dit initiatief. Feesten hoort bij het eindejaar en dat willen wij zeker stimuleren. Anderzijds brengen we met gratis en extra openbaar vervoer ook iedereen veilig thuis. Naast de bestaande bus- en tramdiensten, rijden ook dit jaar weer een aantal provinciale feestbussen, enkel tijdens de oudejaarsnacht."

Voorzitter van De Lijn Jos Geuens benadrukt de voortrekkersrol van Antwerpen. ,,Dit is de eerste en tot nog toe enige provincie die samen met de lokale besturen gratis openbaar vervoer aanbiedt voor het eindejaar. De gemeentes Boom en Dessel doen dit keer voor het eerst mee."

De provincie investeert 17.000 euro in een veilige jaarovergang op de weg en de 61 gemeentes betalen elk 700 euro (totaal: 42.700 euro, nvdr.) . Met dat geld, 59.700 euro, kunnen de vierhonderd nuchtere chauffeurs betaald worden die de hele nacht rondbollen.

De brave dames en heren prijken dit jaar trouwens met z'n allen op de affiche, met BOB-sleutelhanger in de hand.

Info: De Lijn 070-220.200 www.feestbussen.be

Meer bussen rijden door Waasland
Vervoersmaatschappij De Lijn breidt aanbod fors uit

De Lijn breidt haar aanbod in het Waasland drastisch uit. Om de vijf à vijftien minuten zal er een bus van Sint-Niklaas naar Linkeroever rijden. Beveren krijgt dan weer een stadsbus en samen met Temse en Kruibeke ook een belbus.

Het openbaar vervoer in onze streek wordt vanaf 24 december opgewaardeerd met onder meer twee nieuwe belbussen. ,,De eerste bedient Beveren , Kruibeke en Temse en heeft het station van Beveren als hoofdhalte. De tweede omvat Stekene , Sint-Gillis-Waas en Moerbeke-Waas '', verklapt de directeur van De Lijn Oost-Vlaanderen, Antoon Eggermont. De belbus Sinaai - Lokeren breidt dan weer uit met Waasmunster .

Centrumnet

Een nieuw initiatief is het centrumnet in Beveren, dat Melsele en Kallo om het uur zal verbinden met de hoofdgemeente. Stadsbus lijn 8 vertrekt aan het station van Melsele, lijn 88 start in de Fabriekstraat in Kallo. Beide bussen volgen vanaf Leurshoek hetzelfde traject naar het station en de Markt van Beveren en hebben de parking aan de begraafplaats in de Glazenleeuwstraat als eindhalte. Belangrijk is dat de stations van Beveren en Melsele in het traject zijn opgenomen, tot vandaag een grote leemte in het openbaar vervoer.

,,Daarnaast komen er meer ritten tussen Vrasene en Beveren via de lijnen 84 en 85. Door die te laten aansluiten bij de nummers 81 en 82, zullen er vaker bussen rijden tussen Vijfstraten in Sint-Niklaas (vlakbij het station, red) en Antwerpen Linkeroever : om de vijf minuten tijdens de spits en een kwartier daarbuiten'', gaat Eggermont voort.

Tot slot worden Lokeren, Waasmunster en Sint-Niklaas beter bediend op de lijnen 81 en 82. Op weekdagen en zaterdagmiddag zal de bus om het uur rijden op het hele traject. Tussen Waasmunster en Sint-Niklaas is er ook zaterdagochtend en zondag om het uur openbaar vervoer.

 Wim Dehandschutter14/12/2006

 

(foto Belga)
Na de nieuwe trams en bussen krijgen ook de verkooppunten een nieuwe look

Verkooppunten MIVB krijgen nieuwe look

De verkooppunten van het openbaar vervoer in Brussel krijgen een nieuwe look.

De handelsagentschappen krijgen voortaan ook de naam "Bootik", de loketten zijn nu "kiosken".

Naast de restyling is ook de dienstverlening aan de klanten aangepast.

Zo is het voortaan mogelijk om een maandabonnement te verlengen in elk metrostation, in plaats van in de handelsagentschappen nu.

 

23:06 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, feestbus, kaartjes de lijn, voorverkoop, nmbs, mivb, bus |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.