21-12-06

Nieuws en FOTO'S!!!!

Ouders woedend op De Lijn
Een uur langer op de schoolbus

Geetbets/ Zoutleeuw - De aanpassing van lijn560, de schoolbus Waanrode-Zoutleeuw, zorgt voor heel wat commotie. De vaste gebruikers zitten per dag ongeveer vijftig minuten langer op de bus. De ouders in Geetbets aanvaarden de nieuwe regeling, ten gunste van Rummen, niet.

Ik heb alle begrip voor de situatie van de Rummense leerlingen'', start woordvoerdster Ann Carlier haar pleidooi, ,,Vanaf 8 januari 2007 genieten zij van een betere regeling. Maar daar mogen de andere 31 kinderen niet de dupe van worden.'' Momenteel nemen Anns kinderen, Sofie, Jessie, Kelly en Kenny, schoolbus 560 om 7.55 uur aan de Steenweg op Kortenaken. Vanaf 8 januari moeten ze al om 7.27 uur opstappen, 28 minuten eerder dus. De terugtocht duurt voor hen 19 minuten langer.

,,Zonder enig overleg met de betrokkenen gebeurt dit allemaal. De Lijn schaft veertien haltes af, maakt alternatieve haltes en richt weliswaar de nieuwe lijn 561 Oplinter-Zoutleeuw op. Kinderen worden verder van huis gestuurd om een alternatieve halte te nemen. Zijn er nog niet genoeg kinderen verdwenen? Zijn er nog niet genoeg kinderen onder een auto beland op weg naar school of naar huis? Krijgen onze kinderen nog de kans na hun taken, lessen en avondmaal bij hun ouders te zitten voor sociaal contact?''

Dan maar de belbus

,,Dit jaar gaan er wel meer kinderen van Rummen en Grazen naar school in Zoutleeuw, maar de ouders wisten toch van bij de inschrijving dat er geen rechtstreekse busverbinding naar Zoutleeuw was. Waarom geen tweede nieuwe lijn via Geetbets inleggen zoals voor de leerlingen die naar Herk-de-Stad gaan? De Lijn bespaart liever ten koste van 31 kinderen. Als Rummen en Grazen dan toch met lijn 560 mee moeten, dan moeten zij maar om 7 uur opstappen als eersten en tegen 17.30 afstappen als laatsten?'' Ann Carlier laat het niet bij boze mails en een enquête: ,,Zo er niet naar de oude regeling wordt teruggekeerd, zal het belbusje vanaf 8 januari vol zitten met schoolkinderen.''

 

 

Stewards op bus en tram vergezellen jongeren
Schoolspotters in zeven gemeenten

antwerpen / gent / wetteren / ieper / eeklo / vilvoorde / mechelen - De Vlaamse regering heeft zestien schoolspotters toegewezen. Die moeten overlast voorkomen met schoolgaande jongeren op bus of tram. Begin 2007 gaan ze aan de slag.

De Vlaamse regering heeft zestien schoolspotters toegewezen. Antwerpen en Gent krijgen er ieder vijf, Mechelen twee en Ieper, Wetteren, Vilvoorde en Eeklo ieder een. Zij kunnen beginnen met de rekrutering. Naargelang van hoe snel dat verloopt, gaan ze begin 2007 aan de slag. De aanvragen van twee steden worden nog behandeld. De bedoeling is om twintig schoolspotters aan het werk te zetten.

 

 

 


Schoolspotters bewegen zich onder de jongeren die van en naar school gaan met het openbaar vervoer, zeg maar bus en tram. Zij richten zich op de lijnen waar jongeren wel eens voor overlast zorgen. De spotters voeren een aanwezigheidspolitiek op de risicolijnen, op overstapplaatsen en aan de schoolpoorten. ,,Ik zie ze als stewards,'' zegt de minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A) ,,een functie die op het voetbal goed werkt''.

De schoolspotters zullen eveneens meewerken aan projecten die een school opzet rond veiligheid of properheid, tegen graffiti, vandalisme of zwerfvuil. Ze moeten contacten onderhouden met jongeren, ouders en omwonenden om zo het onveiligheidsgevoel mee te helpen indijken. Ook op plaatsen waar jongeren rondhangen, moeten ze present zijn.

Laaggeschoolde werkzoekenden

De schoolspotters vormen de ontbrekende schakel tussen de Lijnspotters en de schoolprojecten, die allebei positief geëvalueerd worden. De Lijnspotters doen preventief werk op bus en tram maar ze letten niet specifiek op jongeren of scholen.

De schoolspotters krijgen het statuut van een startbaner. De voorkeur gaat naar laaggeschoolde werkzoekenden die jonger zijn dan 26 jaar. Het is het lokale bestuur dat hen via de VDAB in dienst neemt, in een samenwerking met de scholen en De Lijn. Hun taak is aanvullend op wat straathoekwerkers doen. Op vraag van de koepel van het straathoekwerk krijgen 49 straathoekwerkers overigens een gratis abonnement op De Lijn. 25 hadden er al een op zak. Dat vergoot hun mobiliteit en dus hun actieterrein.

Het budget voor de twintig spotters beloopt afgerond 490.000 euro. Dat geld komt van de federale overheid en wordt verdeeld via de Vlaamse minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A). De lokale besturen staan in voor de logistieke ondersteuning en voor de opleiding. Als het project meevalt, kan het uitgebreid worden, kondigt Van Brempt aan.

De schoolspotters passen in het preventiegedeelte van het veiligheidsplan van De Lijn. Dat kwam in een stroomversnelling na het incident op bus 23 in Antwerpen op 24 juni. Daarbij kwam de treinmachinist Guido Demoor om.

 Tom Ysebaert21/12/2006

 

 

Abonnementen De Lijn worden duurder

MECHELEN - De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn voert op 1 februari 2007 een indexaanpassing door van de tarieven voor abonnementen. De sociale abonnementen, rittenkaarten en biljetten voor een enkele rit worden niet duurder. Ritten van drie zones en meer worden zelfs 15 procent goedkoper.

De Buzzy Pazz (12-24 jaar) zal voor 1 maand 20,50 euro (momenteel 20,30 euro) gaan kosten, voor 3 maanden 58 euro (nu 56 euro) en voor 1 jaar 159 euro (nu 157 euro). De omnipas (25-59 jaar) voor 1 maand zal 26,50 euro (ipv 25,50 euro) kosten, voor 3 maanden 75 euro (ipv 71 euro) en voor 1 jaar 207 euro (ipv 199 euro). De omnipas voor 60-plussers voor 1 maand verhoogt van 22,60 tot 23,10 euro, voor 3 maanden van 62 tot 65 euro en voor 1 jaar van 175 tot 179 euro. Ritten van drie en meer zones kosten in voorverkoop 1,10 euro, tegenover 1,30 euro nu.
Ook wordt de geldigheidsduur voor kaarten en biljetten vereenvoudigd. Terwijl er nu acht mogelijkheden bestaan, blijven er na 1 februari 2007 nog slechts twee over. Wie één of twee zones doorkruist, mag voortaan 60 minuten op het voertuig zitten, voor ritten van drie zones en meer is dat 120 minuten.

 

Gekneld na U-turn

MERKSEM - Een tram en drie personenwagens raakten maandagavond om 18.45 uur betrokken bij een aanrijding op de Bredabaan, ter hoogte van de Nieuwdreef in Merksem.

De drie wagens stonden voor het verkeerslicht in de richting van Schoten. Plots besliste de 40-jarige Antwerpenaar de rij wachtende auto's te verlaten en rechtsomkeer te maken op de Bredabaan. Net dan kwam er een tram aangereden. De tram greep de wagen in de flank, waardoor die tot tegen de andere twee wagens werd geschoven.

De klap was zo hevig dat de bestuurder gekneld zat. Hij werd door de brandweer bevrijd. Ook de andere bestuurders, een 59-jarige man uit Merksem, een 37-jarige man en een 33-jarige vrouw, beiden uit Merksem, belandden in het ziekenhuis. In de tram bleef iedereen ongedeerd. (jha)

 

Stakingsactie door aantal MIVB-beambten

Brussel - De stakingsactie van een aantal MIVB-beambten die instaan voor de dispatching van de bussen zal niet voelbaar zijn voor de reizigers. Dat zegt de directie van de MIVB.

De staking wordt niet gedekt door de vakbonden. Een twintigtal werknemers is ontevreden met de nieuwe uurroosters, die ingaan vanaf januari. De permanente vakbondsafgevaardigden ondersteunen de actie niet omdat ze de uurroosters op testbasis hebben goedgekeurd. Ze zullen de komende zes maanden ook om de zes weken geëvalueerd worden. Pas nadien kunnen ze definitief worden.

De MIVB-directie sluit aanpassingen niet uit. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis openbaar vervoer in Brussel op nieuwjaarsnacht

BRUSSEL - Op nieuwjaarsnacht is er in Brussel heel de nacht gratis openbaar vervoer op vijf tram- en drie metrolijnen. Dat meldt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB donderdag.

,,Alle drie metrolijnen en vijf tramlijnen zullen de hele nacht rijden'', luit het. Op andere lijnen zal er later gereden worden dan normaal, tot ongeveer 0.30 uur. Het gaat om de lijnen 27, 29, 46, 47, 48, 60, 65, 66, 71 en 96.

Het volledige netplan met de dienstregelingen zal binnenkort beschikbaar zijn in de BOOTIK-verkooppunten, op de website www.mivb.be en op het nummer 0900 10 310.

 

Op nieuwjaarsnacht rijdt u gratis in Brussel

 

 

Fotootjes...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meegereden met Fons uit stelplaats Zandvliet, en dat betekend een propere bus bij aanvang dienst! (Tjalkstraat) Het is misschien wel een van de laatste keren dat hij met deze bus- toch wel een beetje "zijn busje"- dienst doet want de geruchten doen de ronde dat de 3728 en paar soortgenootjes misschien wel naar Turnhout gaan verhuizen...  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ...in de buswash..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Da's triestiger om te zien... Deze Jonckheeres gingen bijna net allemaal uit dienst en dan had deze hier nog n paar dagen geleden een zware botsing op de snelweg... Auto met dronken bestuurder botst tegen bus, bus vliegt in de vangrails...

Ander nieuws uit Tjalk: blijkbaar is er een tekort aan standaardbusjes want enkele exemplaren (waaronder het Whhiiiiii- busje van de maand!! ) van Zurenborg stonden de afgelopen week in de stelplaats...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oja die avond (Donderdag??? hmmm...) hebben we ook effe Eric op de 31 effe gezelschap gehouden voor een ritje.. met deze foto als souvenir!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SFEER MUSS SEIN!!! daarom niet altijd bus en tram maar ook dit mag weleens gezien worden... niet?  Het is nu toch kerst...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze hond Maximus in passende outfit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... zo mensen, de rest is zoals altijd elders ondergebracht...

push the button en ge zult zien sprak Jezus!

 

Zotte groeten van Busje! tot de volgenden....

 

dyn004_original_152_236_pjpeg_2551009_db75796b987c08fa3f1eda903a802f71

 

 

 

21:29 Gepost door busje_33 & trammeke in Fotootjes... | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, mivb, oudejaar, abonnement de lijn, belbus, busnieuws, foto bus, busfoto |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.