08-01-07

Busnieuws...

De Lijn plant 36.000 haltes voor rolstoelgebruikers

Tegen eind 2007 kunnen rolstoelgebruikers rekenen op toegankelijk vervoer aan 36.000 van de ongeveer 40.000 haltes bij De Lijn. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) op een vraag van Vlaams parlementslid Joke Schauwvliege (CD&V).

De infrastructuur al die haltes zelf, is nog niet aangepast voor rolstoelgebruikers. Veelal gaat het om haltes waar de rolstoelgebruiker na reservatie kan rekenen op een toegankelijke bus, belbus of aangepast vervoer. (belga)

Rotselaar maakt belbus gratis voor iedereen

Rotselaar heeft beslist dat belbus 719 Rotselaar-Holsbeek-Tielt-Winge gratis wordt voor alle verplaatsingen van inwoners op het grondgebied van de gemeente.

Tot nog toe waren enkel de ritten naar het Wingepark gratis.

Het afgelopen jaar maakten 12.500 reizigers gebruik van deze belbus.

Volgens Philippe Jacobs, woordvoerder van De Lijn Vlaams-Brabant, is het initiatief van Rotselaar uniek omdat het de eerste Vlaamse gemeente is die de verplaatsingen met de belbus op alle dagen van de week gratis maakt.

In een aantal gemeenten is dit beperkt tot een of meerdere dagen, bijvoorbeeld de marktdag.

 

Nachtbussen tegen weekendongevallen
750 reizigers maken kennis met nieuw initiatief De Lijn

Antwerpen - Antwerpen maakte kennis met zijn regionale nachtbussen. Die bedienen voortaan ieder weekend 27 gemeentes en districten en rijden ook een uur later dan voorheen.

We hopen hiermee het aantal weekendongevallen te kunnen terugdringen'', aldus de initiatiefnemende minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A). Getooid met een kleurrijke halsslinger en een stempel met daarop de tekst ,, Ik zit straks op de nachtbus '' trok Van Brempt het Antwerpse nachtleven in om promotie te maken voor het vernieuwde en uitgebreide nachtbusnet van De Lijn. Jonge feestnummers kregen prompt een ministeriële tatoeage waarmee ze wat later gratis de nachtbus op konden. Normaal kost een rit op één van de negen nachtlijnen 2 of 3 euro, afhankelijk van de bestemming.

Negen lijnen

Concreet rijdt De Lijn met negen nachtlijnen naar Aartselaar, Boechout, Boom, Burcht, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Lint, Mortsel, Putte, Schoten, Stabroek, Vremde, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht. Al die gemeentebesturen dragen bij in de kosten van deze nieuwe dienstverlening. De Antwerpse districten werden eerder al bediend.

Vroeger moesten feestneuzen zich reppen om de laatste bus te halen van half één of anders wachten op de eerste bus van zes uur 's morgens. Nu kunnen ze nog even doorfuiven en kiezen: de eerste rit van de nachtlijn vertrekt om kwart voor twee. Om de tweede nachtbus te halen, hebben de reizigers zelfs de tijd tot half vier. Alle nachtlijnen vertrekken vanaf de Fr. Rooseveltplaats. Goed om weten is dat de nachtbussen meestal speciale routes volgen, die slechts gedeeltelijk of soms helemaal niet overeenstemmen met de dagbuslijnen.

Tijdens de eerste twee weekendnachten maakten 750 mensen gebruik van de nieuwe service.

 

MIVB past busnetwerk aan
070108_lijn17
Lijn 17 ziet het licht
 

Brussel - Vervoersmaatschappij MIVB introduceert vandaag de nieuwe buslijn 17. Die lijn volgt een eerder korte reisweg doorheen de gemeenten Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. Andere lijnen werden aangepast.

De bus biedt een snelle verbinding tussen het metrostation Beaulieu, de Visserijwijk, het Keymplein, de Drie Linden en het Zoniënwoud, met eindhalte Heiligenborre. Hierdoor kan je makkelijk overstappen op onder meer metrolijn 1A. De nieuwe lijn neemt een deel van het traject van lijn 95 en lijn 41 over.

Daarom krijgt buslijn 41 een nieuwe, directere reisweg tussen het Keymplein en Herrmann-Debroux. Nieuw is ook dat bus 41 voortaan de hele avond rijdt.

Lijn 96 wordt afgeschaft en lijn 95 wordt ingekort en rijdt nu tussen de Beurs en het Wienerplein. Omdat lijn 96 is afgeschaft, rijden op dit traject nu wel dubbel zoveel bussen op lijn 95.

20:24 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, mivb, bus, nachtbus, belbus, halte |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.