19-01-07

Busnieuws...

Geen gratis bussen meer naar Hasselt

Het stadsbestuur zet voorlopig het proefproject rond gratis bussen naar Hasselt stop. Om nog meer bezoekers naar Hasselt te lokken kon vanuit elke Limburgse gemeente de eerste zaterdag van de maand gratis de bus naar Hasselt genomen worden.

Hasselt kreeg heel wat kritiek van andere Limburgse gemeenten die het niet eerlijk vonden dat bezoekers van hen werden afgesnoept. Hasselt zette toch door met het project in samenwerking met De Lijn.

,,Met gratis busvervoer zouden de zevenhonderd reizigers naar Hasselt kunnen verdubbelen. Voor de Lijn is dit initiatief voordelig, want het promoot het openbaar vervoer, maar ook voor de stad Hasselt betekent het heel wat voordelen, zoals meer bezoekers, maar ook minder parkeerproblemen en verkeer in de stad.''

En het bleek een groot succes. De zaterdagen in september, oktober, november en december trok meer dan zevenduizend reizigers aan. Destijds werd voor het proefproject een budget voorzien. Dat budget is nu op en het project blijkt te duur om elke maand te doen. Wel werkt het stadsbestuur momenteel een mobiliteitsplan uit en bekijkt of het mogelijk is om gratis busvervoer aan te bieden tijdens de piekmomenten, zoals tijdens de eindejaarsperiode en tijdens de koopjes.

Niet en wel

Gelijktijdig met Hasselt heeft ook Sint-Truiden het project om extra bezoekers te lokken, afgeblazen. Als reactie op het initiatief in Hasselt staken enkele handelaars destijds de koppen bij elkaar en besloten op de dag dat gratis met de bus naar Hasselt gereisd kon worden, gratis parking in Sint-Truiden aan te bieden. Dit project kostte 15.000 euro. Ook te veel om vol te blijven houden. En daarbij ziet burgemeester Vandenhove liever minder verkeer in de binnenstad.

Lommel houdt vol. Zij blijven elke derde zaterdag van de maand gratis busvervoer naar de stad organiseren. In het totaal werden zo bijna driehonderd reizigers naar Lommel gebracht. Ook Tongeren gaat verder met de dertien zaterdagen gratis parkeren in de stad. (kvh)

 

Nieuwe bussenstelplaats kost 24 miljoen

Brugge-De nieuwe bussenstelplaats van De Lijn op de site van Bombardier, die eind 2008 klaar moet zijn, zal 24,2 miljoen euro kosten. Hoe dat gefinancierd zal worden, is nog niet duidelijk.

De nieuwe busstelplaats op de site van Bombardier moet de huidige stelplaats vervangen in Assebroek, waarvoor De Lijn geen nieuwe milieuvergunning kreeg. In de nieuwe stelplaats zal plaats zijn voor 130 bussen, een onderhoudscentrum voor de regio Brugge en een werkhuis voor De Lijn West-Vlaanderen. Dat antwoordde minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) op een vraag van parlementslid Carl Decaluwé (CD&V).

De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 24,2 miljoen euro. De Lijn onderzoekt of de stelplaats in Brugge kan worden gefinancierd via onroerende leasing of via een publiekprivate samenwerking (pps). Als daarover duidelijkheid is, kan de bouw beginnen. In de tweede helft van 2008 moet de stelplaats dan in gebruik genomen worden.

Het voorontwerp is ondertussen afgerond, het definitief ontwerp is in opmaak. De bouwaanvraag en de aanvraag milieuvergunning worden nog deze maand opgemaakt. De Lijn investeert dit jaar 83.000 euro in het project, nadat de vervoersmaatschappij de vorige jaren al meer dan 1,4 miljoen euro investeerde.

 

Buschauffeurs regio Mechelen staken maandag

De buschauffeurs van de ruime regio Mechelen houden op maandag 22 januari een 24-urenstaking. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV, ACOD en ACLVB donderdag. Vanaf 4.00 uur maandagochtend zullen zowat 150 bussen vanuit de stelplaatsen van Mechelen, Westerlo, Tremelo, Heist-op-den-Berg, Rumst en Aarschot niet uitrijden.

De chauffeurs protesteren daarmee tegen de gebrekkige en langdurige busherstellingen, waardoor er te weinig bussen voorhanden zijn en de dienstverlening niet optimaal kan verlopen. Begin januari dienden de bonden een stakingsaanzegging in bij De Lijn en afgelopen dinsdag volgde volgens beide partijen een "constructief" overleg. Toch beslissen de chauffeurs nu actie te voeren bij het gebrek aan garanties op lange termijn.

 

 

16:31 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, bus, stelplaats |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.