23-01-07

Nieuws

Chaos bij busreizigers
Chauffeurs staken wegens technische mankementen

Mechelen - ,,We hadden al op alle mogelijke niveaus gepraat over de aanhoudende technische problemen aan de bussen, maar uit dat overleg haalden we onvoldoende resultaten'', vertelt Freddy, De Wilder, ACV-secretaris van openbaar vervoer. Het gevolg was een 24 uren-actie.

Om het even met cijfers te zeggen: De Lijn stelt in de regio Mechelen ongeveer 110 chauffeurs tewerk, er rijden 150 bussen rond die in zes stelplaatsen onderdak vinden: de hoofdstelplaats Mechelen, Heist-op-den-Berg, Tremelo, Rumst, Aarschot en Westerlo. ,,Er werd in alle zes gestaakt'', weet Freddy De Wilder. ,,Doordat er nergens een stakingspiket stond, was iedereen vrij om al dan niet aan de slag te gaan. Van de 129 bussen die moesten uitrijden, zijn er uiteindelijk twee vertrokken. Dat betekent dat de meeste chauffeurs zich achter deze actie hebben geschaard en eisen dat de problemen eindelijk eens worden aangepakt'', vindt De Wilder.

Kosten drukken

Vooral de steeds weerkerende herstellingen aan de bussen zorgt voor heel wat frustraties bij de chauffeurs. ,,De Lijn heeft in het verleden enkele mooie opdrachten binnengehaald waarvoor we zeer dankbaar zijn, want die zorgden uiteindelijk voor meer werkgelegenheid. Maar er moesten ook meer bussen bijkomen en ik vrees dat ze daar een beetje te veel zijn beginnen tellen om de kosten te drukken. We merken dat de nieuwe voertuigen kwalitatief vaak te wensen over laten en dat zorgt voor tijdrovende uitwisselingen. Door een gebrek aan voldoende reservebussen moeten chauffeurs vaak onverrichter zake terugkeren met hun defecte bus. Dat is niet de schuld van het personeel, maar wel van het aankoopbeleid. De druk in de onderhoudscentra is dan ook enorm groot om voldoende bussen rijklaar te krijgen. Soms gebeurt het dat er geen bus is om een rit te rijden en er een dienst tussenuit valt. De chauffeur van de volgende bus krijgt dan meestal een lading klachten van passagiers over zich heen. Nu zeggen we: het is genoeg geweest. Hopelijk zal de directie door dit krachtig signaal eindelijk eens een doorlichting beginnen, vanaf de eerste schakel van de ketting. Want ze heeft vaak de indruk gegeven de vele problemen te minimaliseren'', stelt De Wilder.

De directie betreurt de stakingsactie en biedt de reizigers haar excuses aan. Ze laat weten dat er een inhaaloperatie is opgestart om het aantal bussen in de onmiddellijk beschikbare reserve op korte termijn te vergroten. Daarnaast komt er een grondige doorlichting van het proces dat de bussen doorlopen. Indien nodig komen er bijkomende maatregelen.

Ze benadrukt nog dat de bussen regelmatig technisch gekeurd worden en dus veilig zijn om mee te rijden.

 

 

 

Stadsbussen breken alle records
2006 was voor Brugge enorm succesjaar

Brugge - De vervoersmaatschappij De Lijn vervoerde het voorbije jaar voor het eerst meer dan negen miljoen klanten met de Brugse stadsbussen. Ook het gratis vervoer tijdens de koopzondagen in december bleek een groot succes, net als de toeristische dienst In&Uit, de IJspiste en het IJssculpturenfestival.

Voor het eerst vervoerde De Lijn in Brugge meer dan negen miljoen mensen met de stadsbussen. ,,In totaal ging het in 2006 om 9.214.663 passagiers, wat een stijging van 4,14 procent betekent tegenover 2005'', weet Yvan Bellaert van De Lijn. Ook de eindejaarsactie van De Lijn in Brugge werd positief geëvalueerd en zal volgend jaar herhaald worden. Tijdens de drie koopzaterdagen werden er 120.000 reizigers vervoerd, dat is een stijging van bijna 10 procent. Op de drie koopzondagen bezochten 100.000 bezoekers de kerstshopping met de gratis bus, een stijging van bijna 32 procent in vergelijking met 2005 toen de bus op de koopzondagen nog niet gratis was. Op Oudejaarsavond bracht De Lijn 8.544 feestvierders naar huis, een stijging van 19 procent tegenover 2005.

Randparkings

Het inschakelen van de zes randparkings tijdens de kerstshopping is volgens burgemeester Moenaert geslaagd te noemen. ,,Vooral op zondagnamiddag werd er druk gebruik gemaakt van de randparkings. Zo stond de parking van Steenbrugge compleet vol. Er moesten zelfs auto's geweigerd worden. Bovenop de extra bussen moesten nog extra shuttles worden ingelegd. Zonder die extra capaciteit zouden ruim duizend extra auto's Brugge binnen gereden zijn of weggebleven zijn uit schrik om geen plaats te vinden'', aldus Moenaert.

De IJspiste op de Markt lokte 20.000 schaatsers, wat ook meer is dan in 2005. Voor het IJssculpturenfestival aan het station werden 677.000 tickets verkocht. In vergelijking met de 562.00 tickets in 2005 is dat een stijging van 20 procent.

In&Uit Brugge ontving in 2006 922.345 bezoekers. In 2005 waren dat er 663.166, maar toen was In&Uit pas open vanaf 21 april. Tijdens de kerstvakantie noteerde In&Uit 35.718 bezoekers, een stijging van 38 procent tegenover 2005. Er werden de helft meer hotelboekingen gedaan. Zo'n 934.889 mensen maakten in Brugge een tochtje per boot op de reien. Dat is meer dan vorig jaar.

Het Museum voor Volkskunde en het Bruggemuseum stelden vorig jaar een lichte stijging van het aantal bezoekers vast. In het Hospitaalmuseum kwamen er minder mensen, maar dat is te verklaren door de gunstig invloed van Corpus05 het jaar voordien. Ook voor het Groeningemuseum kan niet vergeleken worden met 2005 omdat daar toen de succesvolle tentoonstelling Memling en het Portret plaatsvond.

 

Man krijgt slag op bus

RAVELS - Aan Vooreel in Ravels vond vrijdagavond om 18 uur een kleine vechtpartij plaats op een bus van De Lijn (450). Een Afrikaan kreeg het aan de stok met een blanke man. Die kreeg bij het gevecht een slag op zijn neus. De man moest voor verzorging naar het ziekenhuis worden overgebracht. De Afrikaan werd verhoord en mocht daarna beschikken. De passagiers van de bus werden ter plaatse opgehaald door een andere bus van De Lijn, om ze daarna verder te vervoeren naar hun bestemming. (vgd)

 

Masterplan voor de stationsbuurt

EEKLO - Een van de buurten die het nieuwe stadsbestuur de komende zes jaar ingrijpend wil aanpakken, is de stationsbuurt, het binnenkomen van Eeklo zeg maar.

Hiertoe wil de stad een masterplan uitwerken, met daarin samenwerkingsverbanden met de NMBS, De Lijn, AWV, de federale overheid, de privé bouwfirma Bostoen en andere.

In dat masterplan komt de upgrade van het station zelf, de aanleg van een zogenaamde ,,kiss and ride''-zone aan de stationsingang, een aanpak van de bushalte en van de fietsparkeerplaatsen.

Politiekantoor

Voorts de bouw van het nieuwe politiekantoor naast de brandweerkazerne, de achterliggende nieuwe woonwijk en een aanpak van het kruispunt Zuidmoerstraat-Koningin Astridplein-Gentsesteenweg.

Het station moet nog meer het vertrekpunt worden van een fietsroutenetwerk.

15:12 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: staking, bus, de lijn, mechelen, agressie, station eeklo, nmbs, stadbus, brugge |  Facebook |

Commentaren

De plannen rond het station (fietspad, kopgebouw) houden geen enkele rekening met het bestaan van de toeristische spoorlijn naar Maldegem; noch is er daarover geen enkel overleg geweest met de betrokken VZW alhoewel die daar steeds zeer open over is geweest.

Gepost door: Rik Degruyter | 30-07-11

De commentaren zijn gesloten.