31-01-07

Busnieuws

Bussen De Lijn krijgen meer plaats

KORTRIJK - De Lijn wil zijn stelplaats in de Weggevoerdenlaan in Kortrijk uitbreiden naar een capaciteit van tachtig bussen. Het terrein is nu te klein om alle bussen te stallen. Er komt ook een nieuw onderhoudscentrum en een exploitatiegebouw. ,,Er loopt een procedure tot onteigening'', zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé (CD&V). ,,Daarna kan De Lijn de gronden eventueel aankopen. De kostprijs zou 1,9 miljoen euro bedragen.'' (vkk)

 

Jongeren bekogelen bus

KORTRIJK-MENEN -HEULE -KORTRIJK -WAREGEM -ZWEVEGEM - Een groepje jongeren gooide zondag met stenen naar een bus van De Lijn ter hoogte van de stelplaats in de Weggevoerdenlaan. Ze werden opgemerkt en vluchtten. (vkk)

 

Nieuwe MIVB-tarieven vanaf 1 februari
070131 mivb
MIVB past tarieven aan vanaf 1 februari
 

Brussel - De MIVB past vanaf vanaf morgen enkele tarieven voor tickets en abonnementen aan. Grote nieuwigheid is dat wie een ticket voor één rit koopt in een voertuig daarvoor twee euro betaald, terwijl hetzelfde tickets in één van de verkooppunten 1,5 euro blijven kosten.

Deze nieuwe maatregel moet de verkoop aan boord beperken en zo de reissnelheid verhogen.
De prijzen van maand- en jaarabonnementen stijgen licht, die van schoolabonnementen blijven dezelfde.
De prijs van een tienrittenkaart wordt van 10,5 euro afgerond naar 11 euro.

 

Buschauffeur Würzburg mag naar huis

ANTWERPEN - De Nederlandse chauffeur van de bus die zondag verongelukte in het Duitse Würzburg, mag terug naar België keren. Dat heeft de openbare aanklager in Duitsland beslist na een onderhoud met de man. De chauffeur moest wel een borgsom betalen van 4.000 euro.

De chauffeur werd zondag na het ongeval gearresteerd. De politie ging ervan uit dat het ongeval veroorzaakt werd doordat chauffeur Henri T. even indommelde en zo de controle over zijn bus verloor.

De tachograafschijven van de bus werden door de politie in beslag genomen om te controleren of de rij- en rusttijden gerespecteerd werden. Die blijken in orde te zijn, zegt Luc Lauwers. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van het ongeval zal in Duitsland worden voortgezet.

Als de chauffeur schuldig wordt bevonden aan het ongeval, zal hij in Duitsland voor de rechter moeten verschijnen.

De borgsom werd opgehoest door Reizen Lauwers, de werkgever van de buschauffeur. De man is met een wagen onderweg naar huis, in België. ,,Hij is in Duitsland met de wagen opgehaald. Om zijn privacy te beschermen, geven we de woonplaats van de man in België niet vrij'', zegt Luc Lauwers van reizen Lauwers.

 

 

12:09 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, kortrijk, mivb, busongeval, touringcar, lauwers |  Facebook |

29-01-07

Busongeval Lauwers...en ander nieuws

Tientallen gewonden bij ongeval met Belgische reisbus

BRUSSEL/MARKTHEIDENFELD - Een vervangbus met 23 skiërs die niet of slechts lichtgewond raakten tijdens het busongeluk van vanmorgen, wordt rond 23 uur vanavond terug in België verwacht. Twaalf reizigers moeten nog in het ziekenhuis blijven, van zeven anderen heeft de reisorganisator nog niets vernomen. De Belgische skibus met 44 inzittenden crashte iets voor 4 uur vanmorgen in de buurt van het Duitse Würzburg.

Volgens een politiewoordvoerder raakten zeven passagiers zwaargewond, van wie twee ,,er heel erg aan toe zijn''. Dertig anderen liepen lichte verwondingen op.

Een deel van de slachtoffers werd overgebracht naar verschillende ziekenhuizen, anderen werden door het Rode Kruis opgevangen in een nabijgelegen centrum.

Drieëntwintig reizigers konden zondag nog naar België terugreizen met een vervangbus. Twaalf inzittenden moeten nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven, de zeven anderen liggen vermoedelijk in het ziekenhuis zonder hun identiteitspapieren.

De meeste gewonden hebben een schouder-, rib- of thoraxfractuur, anderen liepen een hersenschudding op of hebben letsels aan de ellebogen.

De passagiers kwamen van overal in Vlaanderen en waren tussen 21 en 77 jaar oud, bevestigde de man.

Ingedommeld

De bus met skitoeristen was zaterdagavond om 19 uur vertrokken in Zuid-Tirol (in het noorden van Italië) en keerde terug naar België. Het ongeval vond plaats net voor 4 uur zondagochtend, aldus de politiewoordvoerder.

De politie vermoedt dat de chauffeur ingedommeld was. Op het ogenblik van het ongeval sneeuwde het niet en lag er ook geen sneeuw op de weg. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de chauffeur de rij- en rusttijden niet zou hebben gerespecteerd. De tweede chauffeur die in de bus aanwezig was, sliep toen het ongeval plaatsvond.

De Belgische chauffeur blijft nog zeker tot maandag in Duitsland. Dan wordt beslist of de 52-jarige man al dan niet in verdenking wordt gesteld voor onvrijwillige slagen en verwondingen.

Door het ongeval was de snelweg in de richting van Frankfurt volledig geblokkeerd. Meer dan driehonderd Duitse reddingswerkers, politieagenten, brandweerlui en technici werden opgeroepen om hulp te verlenen.

Contactnummer

De families van de passagiers van de autocar die zondagmorgen in de buurt van Würzburg verongelukte, kunnen met Reizen Lauwers uit Boechout contact opnemen via de telefoonnummers 03-460.18.13, 0476-87.96.67 en 0478-46.11.28. Volgens Luc Lauwers zijn de inzittenden allemaal Vlamingen. Ook Buitenlandse zaken heeft speciale telefoonnummers ter beschikking.

00:31 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lauwers, tram, mivb, agressie, busongeluk, touringcar |  Facebook |

27-01-07

Tram, bus en trolleybus Gent

Hier zijn de fotootjes van ondertussen bijna twee weken terug... <

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_00012

 

_00016

 

_00019

 

_00022

 

Voila.. Er zijn er nog een paar, die zijn te vinden op mijn space!

                         -druk op de haltebel..-

 

Tot de volgende,

 

busje en trammeke

dyn004_original_152_236_pjpeg_2551009_db75796b987c08fa3f1eda903a802f71

20:26 Gepost door busje_33 & trammeke in Fotootjes... | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, tram, hermelijn, pcc, trolleybus, de lijn, gent, tramfoto, busfoto |  Facebook |

Tramnieuws

Manager moet hinder aanleg tramlijn beperken

Het ambitieuze woningbouwproject rond de geplande terminus van tram 10 toont volgens de nieuwe schepen van Ruimtelijke Ordening, Jurgen Van Osselaer (VLD), aan waarom het doortrekken van de tram een goede zaak is voor Wijnegem.

,,We moeten er alleen over waken dat de werken, die dit jaar starten in Deurne maar wellicht pas in 2008 in Wijnegem gevolgen zullen hebben, niet te veel hinder veroorzaken.''

Meest heikele punt wordt de kruising van de Krijgsbaan. Die is bewust gepland in de zomervakantie, ofwel in 2008, ofwel nog een jaar later. ,,Het is positief dat De Lijn en Unizo samen een Minder Hinder-plan lanceren en daarbij oog hebben voor een goede signalisatie en tijdige communicatie'', zegt Van Osselaer. ,,De geplande verdeling van deurmatjes en schoenbeschermers is een leuk idee maar daar mag het niet bij blijven. Ik pleit voor de aanstelling van een Minder Hinder-manager die continu op het terrein aanwezig is als aanspreekpunt voor bewoners en handelaars.''

Van Osselaer is er voorstander van om de tram later nog verder door te trekken, over de brug van het Albertkanaal tot tegen de grens met Schilde. ,,Pas dan zullen alle Wijnegemnaars optimaal kunnen genieten van dit nieuwe aanbod van openbaar vervoer. Ter hoogte van restaurant Zevenster aan de Turnhoutsebaan is ook ruimte voor een grote park & ride . Aan de Krabbershoek ontbreekt daarvoor de plaats.''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:38 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, tram, de lijn, deurne, verlenging |  Facebook |

26-01-07

3194 (ex 103139 De Polder) Minder Hinder bus

Deze bus begint binnenkort zijn tweede leven als Sportbus, na een carriere bij De Lijn en De Polder te hebben voltooid. De A300 is een beetje verbouwd; beschikt nu over 2 ipv 3 deuren en ook het interieur is een beetje gewijzigd...

Foto's- klik om te vergroten

_00001_v

 

_00010_v

 

_00008_v

 

_00005_v

 

Foto's van de Poldertram vroeger en nu zijn ook op komst alsook een reportage met fotokes van de Van Hool A280...

 

Groet,

 

busje en trammeke

00:30 Gepost door busje_33 & trammeke in Bussen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: van hool, a300, de lijn, bus, sportbus, zurenborg |  Facebook |

25-01-07

Trolleybussen Gent!

Mogelijk goed nieuws voor de liefhebbers van de Gentse trolleylijn 3! Als de stad Gent instemt is er dikke kans dat de nu al meer dan 20 jaar oude trolleybussen Van Hool AG280 T worden vervangen door nieuwe exemplaren, hoogstwaarschijnlijk de nieuwe generatie Van Hool trolleybussen. Zal Van Hool al te graag op inspelen, anders zijn die hun testparcours kwijt!  Ik ben eens benieuwd. En vooral, ik hoop echt dat deze unieke lijn mag blijven verderbestaan!!

Hier 'n fotootje van de huidige trolley's en eentje  (deze zomer bij Van Hool gespot!) van de nieuwe generatie- een A330T- die misschien in de toekomst in het Gentse gaat bollen (al zie ik daar eerder geledes ...AG300T..??)

 

trolley gent

 

A330T

01:38 Gepost door busje_33 & trammeke in Bussen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trolleybus, gent, van hool |  Facebook |

23-01-07

Nieuws

Chaos bij busreizigers
Chauffeurs staken wegens technische mankementen

Mechelen - ,,We hadden al op alle mogelijke niveaus gepraat over de aanhoudende technische problemen aan de bussen, maar uit dat overleg haalden we onvoldoende resultaten'', vertelt Freddy, De Wilder, ACV-secretaris van openbaar vervoer. Het gevolg was een 24 uren-actie.

Om het even met cijfers te zeggen: De Lijn stelt in de regio Mechelen ongeveer 110 chauffeurs tewerk, er rijden 150 bussen rond die in zes stelplaatsen onderdak vinden: de hoofdstelplaats Mechelen, Heist-op-den-Berg, Tremelo, Rumst, Aarschot en Westerlo. ,,Er werd in alle zes gestaakt'', weet Freddy De Wilder. ,,Doordat er nergens een stakingspiket stond, was iedereen vrij om al dan niet aan de slag te gaan. Van de 129 bussen die moesten uitrijden, zijn er uiteindelijk twee vertrokken. Dat betekent dat de meeste chauffeurs zich achter deze actie hebben geschaard en eisen dat de problemen eindelijk eens worden aangepakt'', vindt De Wilder.

Kosten drukken

Vooral de steeds weerkerende herstellingen aan de bussen zorgt voor heel wat frustraties bij de chauffeurs. ,,De Lijn heeft in het verleden enkele mooie opdrachten binnengehaald waarvoor we zeer dankbaar zijn, want die zorgden uiteindelijk voor meer werkgelegenheid. Maar er moesten ook meer bussen bijkomen en ik vrees dat ze daar een beetje te veel zijn beginnen tellen om de kosten te drukken. We merken dat de nieuwe voertuigen kwalitatief vaak te wensen over laten en dat zorgt voor tijdrovende uitwisselingen. Door een gebrek aan voldoende reservebussen moeten chauffeurs vaak onverrichter zake terugkeren met hun defecte bus. Dat is niet de schuld van het personeel, maar wel van het aankoopbeleid. De druk in de onderhoudscentra is dan ook enorm groot om voldoende bussen rijklaar te krijgen. Soms gebeurt het dat er geen bus is om een rit te rijden en er een dienst tussenuit valt. De chauffeur van de volgende bus krijgt dan meestal een lading klachten van passagiers over zich heen. Nu zeggen we: het is genoeg geweest. Hopelijk zal de directie door dit krachtig signaal eindelijk eens een doorlichting beginnen, vanaf de eerste schakel van de ketting. Want ze heeft vaak de indruk gegeven de vele problemen te minimaliseren'', stelt De Wilder.

De directie betreurt de stakingsactie en biedt de reizigers haar excuses aan. Ze laat weten dat er een inhaaloperatie is opgestart om het aantal bussen in de onmiddellijk beschikbare reserve op korte termijn te vergroten. Daarnaast komt er een grondige doorlichting van het proces dat de bussen doorlopen. Indien nodig komen er bijkomende maatregelen.

Ze benadrukt nog dat de bussen regelmatig technisch gekeurd worden en dus veilig zijn om mee te rijden.

 

 

 

Stadsbussen breken alle records
2006 was voor Brugge enorm succesjaar

Brugge - De vervoersmaatschappij De Lijn vervoerde het voorbije jaar voor het eerst meer dan negen miljoen klanten met de Brugse stadsbussen. Ook het gratis vervoer tijdens de koopzondagen in december bleek een groot succes, net als de toeristische dienst In&Uit, de IJspiste en het IJssculpturenfestival.

Voor het eerst vervoerde De Lijn in Brugge meer dan negen miljoen mensen met de stadsbussen. ,,In totaal ging het in 2006 om 9.214.663 passagiers, wat een stijging van 4,14 procent betekent tegenover 2005'', weet Yvan Bellaert van De Lijn. Ook de eindejaarsactie van De Lijn in Brugge werd positief geëvalueerd en zal volgend jaar herhaald worden. Tijdens de drie koopzaterdagen werden er 120.000 reizigers vervoerd, dat is een stijging van bijna 10 procent. Op de drie koopzondagen bezochten 100.000 bezoekers de kerstshopping met de gratis bus, een stijging van bijna 32 procent in vergelijking met 2005 toen de bus op de koopzondagen nog niet gratis was. Op Oudejaarsavond bracht De Lijn 8.544 feestvierders naar huis, een stijging van 19 procent tegenover 2005.

Randparkings

Het inschakelen van de zes randparkings tijdens de kerstshopping is volgens burgemeester Moenaert geslaagd te noemen. ,,Vooral op zondagnamiddag werd er druk gebruik gemaakt van de randparkings. Zo stond de parking van Steenbrugge compleet vol. Er moesten zelfs auto's geweigerd worden. Bovenop de extra bussen moesten nog extra shuttles worden ingelegd. Zonder die extra capaciteit zouden ruim duizend extra auto's Brugge binnen gereden zijn of weggebleven zijn uit schrik om geen plaats te vinden'', aldus Moenaert.

De IJspiste op de Markt lokte 20.000 schaatsers, wat ook meer is dan in 2005. Voor het IJssculpturenfestival aan het station werden 677.000 tickets verkocht. In vergelijking met de 562.00 tickets in 2005 is dat een stijging van 20 procent.

In&Uit Brugge ontving in 2006 922.345 bezoekers. In 2005 waren dat er 663.166, maar toen was In&Uit pas open vanaf 21 april. Tijdens de kerstvakantie noteerde In&Uit 35.718 bezoekers, een stijging van 38 procent tegenover 2005. Er werden de helft meer hotelboekingen gedaan. Zo'n 934.889 mensen maakten in Brugge een tochtje per boot op de reien. Dat is meer dan vorig jaar.

Het Museum voor Volkskunde en het Bruggemuseum stelden vorig jaar een lichte stijging van het aantal bezoekers vast. In het Hospitaalmuseum kwamen er minder mensen, maar dat is te verklaren door de gunstig invloed van Corpus05 het jaar voordien. Ook voor het Groeningemuseum kan niet vergeleken worden met 2005 omdat daar toen de succesvolle tentoonstelling Memling en het Portret plaatsvond.

 

Man krijgt slag op bus

RAVELS - Aan Vooreel in Ravels vond vrijdagavond om 18 uur een kleine vechtpartij plaats op een bus van De Lijn (450). Een Afrikaan kreeg het aan de stok met een blanke man. Die kreeg bij het gevecht een slag op zijn neus. De man moest voor verzorging naar het ziekenhuis worden overgebracht. De Afrikaan werd verhoord en mocht daarna beschikken. De passagiers van de bus werden ter plaatse opgehaald door een andere bus van De Lijn, om ze daarna verder te vervoeren naar hun bestemming. (vgd)

 

Masterplan voor de stationsbuurt

EEKLO - Een van de buurten die het nieuwe stadsbestuur de komende zes jaar ingrijpend wil aanpakken, is de stationsbuurt, het binnenkomen van Eeklo zeg maar.

Hiertoe wil de stad een masterplan uitwerken, met daarin samenwerkingsverbanden met de NMBS, De Lijn, AWV, de federale overheid, de privé bouwfirma Bostoen en andere.

In dat masterplan komt de upgrade van het station zelf, de aanleg van een zogenaamde ,,kiss and ride''-zone aan de stationsingang, een aanpak van de bushalte en van de fietsparkeerplaatsen.

Politiekantoor

Voorts de bouw van het nieuwe politiekantoor naast de brandweerkazerne, de achterliggende nieuwe woonwijk en een aanpak van het kruispunt Zuidmoerstraat-Koningin Astridplein-Gentsesteenweg.

Het station moet nog meer het vertrekpunt worden van een fietsroutenetwerk.

15:12 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: staking, bus, de lijn, mechelen, agressie, station eeklo, nmbs, stadbus, brugge |  Facebook |

22-01-07

Metrostation geevacueerd

Metrostation De Brouckère geëvacueerd

Vanmiddag is het Brusselse metrostation De Brouckère even ontruimd omdat er een sterke geur hing. Eerst werd vermoed dat het om een gasgeur ging, maar het bleek om een verfgeur te gaan.

Rond 12.30 uur werd het metrostation De Brouckère ontruimd nadat een sterke gasgeur werd waargenomen. De brandweer kwam ter plaatse, maar die stelde geen abnormale gasconcentratie vast.

De sterke geur bleek afkomstig te zijn van verf die gebruikt werd in het metrostation Sint-Katelijne. Dat station wordt momenteel gerenoveerd.

Zo'n twintig minuten later werd de veiligheidszone rond het metrostation De Brouckère opgeheven.

Volgens de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is het metroverkeer tien minuten onderbroken geweest door de evacuatie.

(foto PhotoNews)
Het Brusselse metrostation De Brouckère is even ontruimd geweest door een verfgeur.

17:46 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: metro, brussel, de brouckere, evacuatie |  Facebook |

 

Heb blijkbaar problemen met m'n tellerke.. rotding is sinds gisteravond op 10995 blijven staan...ander tellerke bijzetten helpt niet...grrrr....nog mensen hier met t zelfde probleem en wat doe je eraan??<

 

grts

 

busje

17:33 Gepost door busje_33 & trammeke | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blog, teller, skynet |  Facebook |

Busstaking regio Mechelen

Bijna geen bussen in regio Mechelen door staking

In Mechelen en omgeving rijden sinds maandagochtend slechts enkele bussen van vervoersmaatschappij De Lijn. Zowat 300 buschauffeurs protesteren met een 24-urenstaking tegen een gebrekkig en langdurig onderhoud van hun bussen. Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en ACLVB) is de stakingsbereidheid maandag zeer groot, tot nagenoeg 100 procent.

Zowat 150 bussen vanuit de stelplaatsen van Mechelen, Westerlo, Tremelo, Heist-op-den-Berg, Rumst en Aarschot reden niet uit. Wel zijn de verpachte lijnen in de rand rond Mechelen actief. ,,Die lijnen kampen ook niet met hetzelfde probleem als wij'', reageert Freddy Luyten, ACV-hoofdafgevaardigde voor De Lijn in de regio Mechelen. ,,Door de veelvoudige herstellingen is er een tekort aan bussen. Met deze actie willen we een krachtig signaal geven om zowel de belangen van de reizigers als die van de chauffeurs te verdedigen.''

Enkel in de hoofdstelplaats in Mechelen zijn de vakbondsafgevaardigden maandag samengekomen om de situatie in te schatten. Op alle andere vertrekplaatsen kwam nagenoeg geen personeel opdagen. Dinsdag gaat iedereen weer aan het werk.

Onderhandelingen met De Lijn bleken vorige week niet voldoende om de staking te voorkomen. Nieuwe onderhandelingen zijn nog niet vastgelegd. ,,We nemen een afwachtende houding aan'', aldus de vakbonden.

(foto PhotoNews)
De 24-uren staking van De Lijn zal nog tot vannacht duren.
 

14:08 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, staking, mechelen |  Facebook |

21-01-07

FILMKES OV in Gent

Een Siemens in Gent op lijn 1...

 

 

...de trolleybus...

 

 

 

...en een PCC'ke...

 

22:52 Gepost door busje_33 & trammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, gent, tram, pcc, trolleybus, hermelijn, siemens tram |  Facebook |

Bussen en reclame... Filmpke

22:37 Gepost door busje_33 & trammeke in Bus/ tram Humor! | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, reclame, humor |  Facebook |

FILMPJE Chauffeurs bij de Mivb...

... lijken toch niet altijd even braafjes met het materieel om te gaan, ziehier een waaghals uit Jacques Brel met een A500...

 

 

 
Deze hier lijkt ook heeeeel tevreden te zijn over het materieel in Delta...
 

22:31 Gepost door busje_33 & trammeke in Bussen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: bus, mivb, stib, waaghals, slip, stunt, chauffeur |  Facebook |

Busje 33 zoekt!!

Hallo beste mensen,

 

Om onze bus en tramcollectie uit te breiden, richten wij een oproep naar de lezers van dit blogske..

 

Wie heeft namelijk nog iets teveel liggen over bus of tram, over Buurtspoorwegen tot De Lijn... busmodellen en meer.. tegen een gunstig prijske.

Tevens ben ik ook hopelijk op zoek naar een telegeleide Travego-bus van het merk Dickie. (zie foto)

 

200000278146_a_294

 

Alvast ene dikke merci

 

Contact opnemen kan via de "mail me"- button in de rechterkollom...

 

Busje en Trammeke

19:31 Gepost door busje_33 & trammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoekertje, oproep, bus, tram, de lijn |  Facebook |

Vanhoolke 2 Reclame...

Aangezien onze kameraad Vanhoolke problemen had met zijn blog, heeft hij een tweede gemaakt onder de naam vanhoolke2.. Men vertelle het voort!!!

 

vanhoolke2

 

19:21 Gepost door busje_33 & trammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhoolke |  Facebook |

Busongeluk Wavre

Zeven gewonden bij een busongeluk in Waver

In Waver, in Waals-Brabant, zijn bij een ongeval met een bus van De Lijn zeven mensen gewond geraakt. De bus, waarin geen passagiers zaten, botste met een auto en reed in de etalage van een boekenwinkel.

Busongeval Waver
(foto Belga)

In de winkel raakten vier klanten lichtgewond, in de auto twee.

De buschauffeur is naar het ziekenhuis gebracht.

Het is voorlopig onduidelijk wat de oorzaak is van het busongeluk.

Mogelijk is de chauffeur onwel geworden, de bus was technisch in orde.

De bus reed van de stelplaats in Waver naar het station om reizigers op te halen. Het ging om de lijndienst naar Leuven.

 

Bekijk nieuwsfragment

 

16:40 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, staca, van mullem, busongeluk, waver |  Facebook |

20-01-07

Busnieuws...

Boom ramt bus van De Lijn

KUMTICH - Een boom heeft gisterenmiddag een bus van De Lijn geramd op de Leuvenselaan in Kumtich. De storm blies de boom de straat op. De passagiers kwamen er met de schrik vanaf.

,,Het was als een film die vertraagd werd afgespeeld'', vertelt passagier Bart, die net in Tienen de bus van lijn 380 was opgestapt. ,,De boom viel traag de weg op, maar toch te snel opdat de buschauffeur hem nog had kunnen ontwijken. Er volgde een harde klap en de voorruit van de bus werd verbrijzeld.'' Er zaten maar een vijftal passagiers op de bus. Zij liepen geen verwondingen op. Ook de buschauffeur kwam er met de schrik vanaf.

Het ongeval gebeurde rond 12.30 uur. De steenweg Leuven-Tienen werd ter hoogte van Kumtich helemaal afgesloten. ,,De bussen werden tijdelijk omgeleid'', vertelt Karen Vandeplas van De Lijn Vlaams-Brabant. ,,Vier haltes werden een tijdlang niet bediend. Het belangrijkste is echter dat er geen mensen gewond zijn geraakt.'' De brandweer kwam ter plaatse en een uur later was de schade min of meer opgeruimd. De Lijn legde een vervangbus in om de passagiers verder te helpen. (bcz)

19:23 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, ongeval |  Facebook |

19-01-07

Busnieuws...

Geen gratis bussen meer naar Hasselt

Het stadsbestuur zet voorlopig het proefproject rond gratis bussen naar Hasselt stop. Om nog meer bezoekers naar Hasselt te lokken kon vanuit elke Limburgse gemeente de eerste zaterdag van de maand gratis de bus naar Hasselt genomen worden.

Hasselt kreeg heel wat kritiek van andere Limburgse gemeenten die het niet eerlijk vonden dat bezoekers van hen werden afgesnoept. Hasselt zette toch door met het project in samenwerking met De Lijn.

,,Met gratis busvervoer zouden de zevenhonderd reizigers naar Hasselt kunnen verdubbelen. Voor de Lijn is dit initiatief voordelig, want het promoot het openbaar vervoer, maar ook voor de stad Hasselt betekent het heel wat voordelen, zoals meer bezoekers, maar ook minder parkeerproblemen en verkeer in de stad.''

En het bleek een groot succes. De zaterdagen in september, oktober, november en december trok meer dan zevenduizend reizigers aan. Destijds werd voor het proefproject een budget voorzien. Dat budget is nu op en het project blijkt te duur om elke maand te doen. Wel werkt het stadsbestuur momenteel een mobiliteitsplan uit en bekijkt of het mogelijk is om gratis busvervoer aan te bieden tijdens de piekmomenten, zoals tijdens de eindejaarsperiode en tijdens de koopjes.

Niet en wel

Gelijktijdig met Hasselt heeft ook Sint-Truiden het project om extra bezoekers te lokken, afgeblazen. Als reactie op het initiatief in Hasselt staken enkele handelaars destijds de koppen bij elkaar en besloten op de dag dat gratis met de bus naar Hasselt gereisd kon worden, gratis parking in Sint-Truiden aan te bieden. Dit project kostte 15.000 euro. Ook te veel om vol te blijven houden. En daarbij ziet burgemeester Vandenhove liever minder verkeer in de binnenstad.

Lommel houdt vol. Zij blijven elke derde zaterdag van de maand gratis busvervoer naar de stad organiseren. In het totaal werden zo bijna driehonderd reizigers naar Lommel gebracht. Ook Tongeren gaat verder met de dertien zaterdagen gratis parkeren in de stad. (kvh)

 

Nieuwe bussenstelplaats kost 24 miljoen

Brugge-De nieuwe bussenstelplaats van De Lijn op de site van Bombardier, die eind 2008 klaar moet zijn, zal 24,2 miljoen euro kosten. Hoe dat gefinancierd zal worden, is nog niet duidelijk.

De nieuwe busstelplaats op de site van Bombardier moet de huidige stelplaats vervangen in Assebroek, waarvoor De Lijn geen nieuwe milieuvergunning kreeg. In de nieuwe stelplaats zal plaats zijn voor 130 bussen, een onderhoudscentrum voor de regio Brugge en een werkhuis voor De Lijn West-Vlaanderen. Dat antwoordde minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) op een vraag van parlementslid Carl Decaluwé (CD&V).

De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 24,2 miljoen euro. De Lijn onderzoekt of de stelplaats in Brugge kan worden gefinancierd via onroerende leasing of via een publiekprivate samenwerking (pps). Als daarover duidelijkheid is, kan de bouw beginnen. In de tweede helft van 2008 moet de stelplaats dan in gebruik genomen worden.

Het voorontwerp is ondertussen afgerond, het definitief ontwerp is in opmaak. De bouwaanvraag en de aanvraag milieuvergunning worden nog deze maand opgemaakt. De Lijn investeert dit jaar 83.000 euro in het project, nadat de vervoersmaatschappij de vorige jaren al meer dan 1,4 miljoen euro investeerde.

 

Buschauffeurs regio Mechelen staken maandag

De buschauffeurs van de ruime regio Mechelen houden op maandag 22 januari een 24-urenstaking. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV, ACOD en ACLVB donderdag. Vanaf 4.00 uur maandagochtend zullen zowat 150 bussen vanuit de stelplaatsen van Mechelen, Westerlo, Tremelo, Heist-op-den-Berg, Rumst en Aarschot niet uitrijden.

De chauffeurs protesteren daarmee tegen de gebrekkige en langdurige busherstellingen, waardoor er te weinig bussen voorhanden zijn en de dienstverlening niet optimaal kan verlopen. Begin januari dienden de bonden een stakingsaanzegging in bij De Lijn en afgelopen dinsdag volgde volgens beide partijen een "constructief" overleg. Toch beslissen de chauffeurs nu actie te voeren bij het gebrek aan garanties op lange termijn.

 

 

16:31 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, bus, stelplaats |  Facebook |

Nieuwe Citaro G MIVB foto's...

Nu de nieuwe Citaro G's van de MIVB vollop aan het rijden zijn op de lijnen 12 (11) en 95, is het uiteraard het moment om nog eens Brussel Stad in te trekken om deze juweeltjes te vereeuwigen... Moet zeggen: prachtige bussen, heel geslaagd ook die nieuwe look maar enig minpuntje aan buitenkant dat mij meteen opviel is de uitlaat op het dak. Inderdaad beter voor de uitlaatgassen niet meteen richting longen van voetgangers en fietsers te sturen, maar echt mooi is het niet. Zoals bij de Cito's dus... Mja,

 

Hier zijn de foto's...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dankzij het werk van Mapeicyclist zijn de films nu voorzien van een mooi NMBS- logo als de bestemming een station is...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een A300 op lijn 12..een tot voor kort onvertrouwd zicht..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier wacht de 8871 geduldig zijn tijd af aan de terminus van lijn 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo da's voorlopig alles... Er zijn nog foto's op komst; oa van mijn busje (Van Hool A280) die is aangekomen in het museum (maar nog naar VH moet voor groot onderhoud ), foto's van Gent, de stand van zaken in Lochristi en een reportage over de Boerentram!

 

Tot dan

 

Groetjes

 

busje

16:03 Gepost door busje_33 & trammeke in Fotootjes... | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mivb, gelede citaro, bus, stib |  Facebook |

16-01-07

Nieuws..

Wagen rijdt metrostation Zwarte Vijvers binnen

BRUSSEL - Na een nachtje stappen zijn twee mannen in een blauwe Ford Fiesta het metrostation Zwarte Vijvers in Molenbeek binnengereden. Hun wagen kwam op de centrale trappen van de ondergrondse tot stilstand, zichtbaar voor alle metropassagiers. De twee inzittenden zijn te voet gevlucht.

De wagen heeft eerst de trappen, nauwelijks breder dan het voertuig, naast de roltrap genomen. Nadien werd een rolluik aan de lokettenzaal geramd. Het voertuig kwam tot stilstand op de tussenverdieping.

Waarschijnlijk heeft de bestuurder getracht om het perron te bereiken, maar daar is hij niet in geslaagd.

De inzittenden zijn nadien op de vlucht geslagen. Getuigen zagen twee mannen en konden een vage beschrijving geven. De federale politie is ter plaatse op zoek naar vingerafdrukken. De nummerplaat is vervalst, waardoor het vermoeden rijst dat het om een gestolen wagen gaat.

Het metrostation is ondanks de spectaculaire blokkade niet afgesloten. Het metroverkeer verloopt normaal. Om de schade te beperken zal de auto niet getakeld worden langs waar hij gekomen is, maar zal hij via een kraanwagen over de metrosporen naar een ander station worden gebracht.

 

Te groot model van bus gegooid

Een Brits meisje wist niet goed wat ze hoorde toen een buschauffeur weigerde haar te laten opstappen op zijn bus. De reden: ze was te groot.

Josephine Kime, een voormalig model, is met haar 1 meter 78 groter dan de gemiddelde vrouw, maar dat haar lengte haar op deze manier in de problemen zou brengen, had ze nooit gedacht.

De 23-jarige vrouw uit Chelsea mocht de bus niet op omdat de chauffeur niet over haar heen kon kijken. ,,Eerst dacht ik dat hij een grapje maakte, dus lachte ik even en vervolgens stempelde ik mijn kaartje af'', vertelt Kime.

Dat was buiten de chauffeur gerekend. ,,Hij werd plots erg kwaad en weigerde te vertrekken voor ik de bus had verlaten. Hij zei dat hij niet meer kon zien als ik bleef staan'', aldus de vrouw.

Kime was net op weg naar huis van haar werk. ,,De bus zat inderdaad al goed volgestouwd, maar de andere passagiers schoven wat door, zodat ik samen met nog drie andere mensen kon opstappen. Op dat moment versperde de chauffeur me de doorgang. En om het nog wat duidelijker te maken, liet hij een vrouw die achter me stond, voor mijn neus opstappen.''

De jonge vrouw diende een klacht in bij Transport for Londen voor discriminatie. De maatschappij bevestigde dat er geen beperking bestaat voor de lengte van busreizigers. ,,We waren verbijsterd toen we juffrouw Kimes verhaal hoorden'', reageert een woordvoerster.

,,We kunnen ons alleen maar excuseren voor het ongemak. We verwachten uiteraard van onze chauffeurs dat ze de klanten hoffelijk behandelen. We trachten nu te achterhalen wie de chauffeur in kwestie was.''
 

Binnenkort eindelijk bushalte aan station
Reisroute De Lijn hertekend door heraanleg kruispunt

Temse - Aan het station van Temse wordt op termijn een bushalte van De Lijn geïnstalleerd. Door een wijziging van de reisweg zal ook het zwembad beter worden bediend.

Pendelaars die met de bus naar het station komen, stappen vandaag af op de Guido Gezelleplaats - het stukje tussen de Viaduct en de Stationsstraat - en steken de tunnel onder de spoorweg door. Personenwagens kunnen ook door die koker, autobussen niet omdat de tunnel net iets te laag is voor de voertuigen van De Lijn. Dat is een van de redenen waarom er aan de voorkant van het station geen bushalte is.

Daarin komt echter verandering. Alles heeft te maken met de heraanleg van de zwarte punten in Temse, zoals het kruispunt van de Krijgsbaan met de N16, Vrijheidstraat en Viaduct. Concreet komen in de op elkaar aansluitende straten verkeerslichten en wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd op Viaduct, de hellende weg vanaf de Krijgsbaan naar het centrum. In de toekomst zullen chauffeurs alleen nog op de Viaduct naar beneden kunnen rijden.

,,Die maatregelen betekenen een probleem voor De Lijn'', zegt mobiliteitsambtenaar Kristof Van Remoortere. ,,Zodra de bussen vertrekken op de Gezelleplaats loopt de huidige reisweg bergopwaarts op de Viaduct, zo over de brug boven de N16.''

Rotonde

In de aangepaste route zullen de bussen niet meer tot aan de Gezelleplaats komen. Via de August Wauters- en Stationsstraat zullen ze naar de Kasteelstraat rijden. Vanaf het zwembad gaat het richting het station, de Parklaan en de Krijgsbaan.

Omdat de buschauffeurs met hun kolossale voertuig moeilijk de bocht kunnen nemen op het kruispunt van de Stations-, Kasteel- en Consciencestraat, wordt daar een rotonde aangelegd. ,,Die ingreep is absoluut noodzakelijk voor het openbaar vervoer'', verklaarde Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) in de wandelgangen van het Vlaams parlement.

Zodra de plannen worden gerealiseerd, wordt het knooppunt van De Lijn verlegd van de Gezelleplaats naar het station. Toch zal het nog een tijd wachten zijn op de uitvoering daarvan. Eerst worden wellicht de zwarte punten van de N16 met de Hoogkamerstraat en daarna dat met de Doorn- en Gasthuisstraat aangepakt. Daarover is er nog geen timing bekend.

MIVB zoekt chauffeurs voor nachtnet

Brussel - Elk jaar is de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB op zoek naar nieuwe chauffeurs. Dit jaar zijn het er extra veel, want vanaf april komen er nieuwe diensten bij door de invoering van het nachtnet. Reizigers kunnen dan ook op vrijdag- en zaterdagnacht het openbaar vervoer nemen, wat ook voor een aantal nieuwe jobs zal zorgen.

Momenteel worden al een aantal nieuwe krachten klaargestoomd als nieuwe chauffeurs voor op de tram, bus of metro. Maar de brusselse vervoersmaatschappij zoekt nog meer personeel. Daarom organiseert ze op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari twee 'jobdays.'

"Het beroep van busbestuurder is geen gemakkelijk beroep: je zit vrij regelmatig vast in het verkeer en er is veel stress te verduren. Maar mensen die als busschaufeur bij de MIVB beginnen hebben ook kans om door te groeien binnen het bedrijf, waardoor we weer nieuwe busbestuurders moeten zoeken", legt An Van Hamme van de MIVB uit.

Bovendien start de MIVB in april met het langverwachte nachtnet: vanaf dan rijden er op een 18-tal lijnen bussen en trams op vrijdag- en zaterdagnacht. Dat creeert een aantal nieuwe jobs, al zijn deze wel deeltijds, zegt An Van Hamme:
"We zoeken vooral mensen die op zoek zijn naar een bijverdienste: die twee keer vier uur per weekend op het nachtnet willen werken."

Hoe dat nachtnet er concreet zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. Toch wil de MIVB al een reservelijst aanleggen van mogelijk geinteresseerden. Voor het dagnet zijn zo'n 220 nieuwe chauffeurs nodig.

"De vereisten zijn dat de kandidaten minstens 21 jaar zijn en in het bezit van een rijbewijs B. Een rijbewijs D hebben is een heel groot voordeel, maar geen voorwaarde: de mensen krijgen een opleiding van zes weken bij de MIVB zelf," aldus Van Hamme.

Wie zich geroepen voelt, kan zich nog tot vrijdag inschrijven. Voor meer informatie kan u terecht op de website van de MIVB.

070115 nachtnet

 

12:55 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mivb, de lijn, bus, metrostation |  Facebook |

14-01-07

Zomaar wat busjes en trammekes ~uit sympathie~

 
De Kusttram..
_00007

 

_00033

 

_00076

 

_00075

 

En een paar busjes...

_00002

 

_00042

 

_00062

We zullen ze blijven missen, deze Mercedes Jonckheeres...

 

_00048

Perfecte combinatie: EN een 33 EN een Voithje... DAT kan nooit mislopen!

 

Met dank aan mijn Trammeke...

22:52 Gepost door busje_33 & trammeke in Fotootjes... | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, tram, de lijn, kusttram, antwerpen |  Facebook |

Busnieuws...

Hoi iedereen..hier zijn we dan terug. Door een aantal problemen met het netwerk waren we er een paar dagen niet maar nu zijn we -alive and kicking-helemaal trug met vers busnieuws en meer van dat lekkers!  Ik zie dat het tellertje ondertussen de 10000 heeft overschreden; bij deze een dankuwel aan de dagelijkse trouwe bezoekers van ons blogske en uiteraard ook aan de toevallige surfer die hier eens belandt... DANKE!!!

                               emoticone geant anime msn gartuit

De Lijn experimenteert met sms-biljetten

BRUSSEL - De Lijn wil dat reizigers via een sms hun bus- of tramreis kunnen betalen. Ten laatste in september start daarvoor een proefproject in Antwerpen en Gent. De vervoersmaatschappij werkt hiervoor samen met Belgacom-dochter Proximus.

Het gaat om een primeur in de Benelux, meldt Belgacom in een persbericht.

Om het biljet aan te kopen stuurt de reiziger een aanvraag-sms naar Proximus. Als antwoord krijgt de reiziger een vervoerbewijs terug onder de vorm van een sms. Dit sms'je is voor De Lijn een geldig vervoerbewijs en wordt afgerekend via de gsm-factuur (postpaid), of afgetrokken van het beltegoed (prepaid kaarten). Tegen het voorverkooptarief is het sms-biljet 20 procent goedkoper dan een biljet dat op de tram of bus wordt gekocht.

,,Met dit systeem is De Lijn een van de eerste vervoermaatschappijen in Europa om mobile ticketing commercieel te lanceren. Het systeem van rechtstreekse afrekening via de gsm-operator, zonder registratie vooraf, is een primeur voor het openbaar vervoer in de Benelux'', stelt het persbericht.

Met mobile ticketing wil De Lijn de verkoop van biljetten op de tram of bus verder doen dalen. Op termijn wil De Lijn met het systeem alle reizigers bereiken, ongeacht hun gsm-operator. Daarom heeft ze van bij de start gesprekken gevoerd met alle operatoren. Voorlopig springt enkel Proximus mee op de kar.

Na een half jaar evalueert De Lijn het project. Bij een positieve uitkomst, wordt het systeem in 2008 in heel Vlaanderen uitgerold.

 
niet veel woorden aan vuilmaken.... SLIK!!! "Ah, ne goeiendag jufferke..schoon GSM-toestelleke hebt ge daar...mag kik eens zien of ge wel goe betaald hebt...? " Ja salu seg! Dat ze daar in Mechelen nog maar eens goed over nadenken!!
 

Slapende buschauffeur ramt vier auto's

KESSEL-LO - Een bus van De Lijn ramde vier geparkeerde wagens nadat de chauffeur in slaap gesukkeld was. Bij het ongeval raakte een Volvo volledig vernield. Ook twee andere auto's en een bestelwagen liepen behoorlijk wat schade op. Het incident deed zich dinsdag voor in de drukke Gemeentestraat, maar er vielen geen gewonden. De chauffeur, Diestenaar Kristof R. (25), verklaarde dat hij achter het stuur was ingedommeld als gevolg van medicatie. De man was nog maar net terug uit ziekteverlof. De Lijn was niet op de hoogte van het feit dat hij nog medicatie nam. (gga)


Twee jongeren stelen mp3-speler op tram in Schaarbeek

BRUSSEL - Twee jongeren, onder wie één minderjarige, hebben vrijdagavond in Schaarbeek op tram 55 een mp3-speler gestolen van een andere jongeman. Bij de schermutseling beet de jongste dader het slachtoffer. De twee daders werden later opgepakt.

De daders zijn 18 en 15 jaar oud. Ze vielen vrijdagavond op tram 55 een 18-jarige jongeman lastig. Het slachtoffer slaagde er in om de jongste dader, die gekend is bij de politie, vast te grijpen. De 15-jarige beet het slachtoffer echter tot bloedens toe. Daarop sloegen de twee jonge overvallers op de vlucht.

Nog diezelfde avond pakte de politie de jongste dader op. En de 18-jarige dader werd in zijn huis gearresteerd. Hij werd ter beschikking gesteld van het parket.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag was er in het metrostation Georges-Henri nog een mp3-diefstal. Twee mannen, van 25 en 30 jaar oud, stalen de mp3-speler en gsm van twee 20-jarigen. De politie pakte de daders op het Meiserplein in Schaarbeek op
.
 

Brussel betaalt mee voor bus provinciedomein

HUIZINGEN - Het Brussels Gewest wil een deel van de kosten dragen die de gemeente Beersel en de provincie Vlaams-Brabant maakten toen ze tijdens de zomermaanden een bus inlegden tussen het station van Lot en het provinciedomein in. De bus moest verhinderen dat groepen Brusselse jongeren te voet het traject aflegden en onderweg overlast en vernielingen veroorzaakten in Lot en Huizingen. Het inzetten van de speciale busdienst bleek zeer efficiënt.

Omdat de amokmakers vooral jongeren uit Brussel waren en de veiligheidsmaatregelen speciaal voor hen werden genomen, vroeg de gemeente Beersel het Brussels Gewest de kosten mee te dragen. Minister Pascal Smet liet de gemeente weten dat Brussel de helft van de kostprijs van de bus naar het provinciedomein wil terugbetalen. Het gaat om een som van 9.559 euro. De factuur wordt betaald via de werkingsmiddelen van de MIVB.

,,Toen we het probleem van de overlast naar het provinciedomein met een pendelbus wilden oplossen, geloofden weinigen in ons opzet. We hebben bewezen dat het wel kan'', zegt burgemeester Hugo Casaer. (idh)

16:43 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, tram, de lijn, mivb, stib, sms biljet |  Facebook |

09-01-07

Busnieuws...

De Lijn Limburg is het meest toegankelijk
Rolstoelgebruikers bestellen 4.025 busritten

Hasselt - In Limburg werden tussen 2 mei en 30 november 2006 meer dan vierduizend busritten door rolstoelgebruikers gereserveerd. Limburg torent met dit cijfer hoog uit boven de andere provincies.

Sinds 1 mei 2006 vraagt De Lijn rolstoelgebruikers in heel Vlaanderen om op voorhand te reserveren. Zo wil De Lijn voorkomen dat mensen in een rolstoel bij de halte moeten blijven staan, omdat het voertuig niet aangepast is. In Limburg zijn ondertussen alle belbushaltes uitgerust om na reservatie rolstoelgebruikers op te pikken. In de stadsgebieden Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Tongeren geldt een toegankelijkheidsgarantie voor rolstoelgebruikers. Dit betekent dat de persoon na reservatie zeker is van een toegankelijke rit, hetzij met een gewone bus die uitgerust is voor rolstoelgebruikers, een belbus of een taxi.

Proefproject

Van de 6.259 reservaties tussen 2 mei en 30 november in heel Vlaanderen, komen er 4.025 uit Limburg. ,,Het hoge cijfer is te danken aan het proefproject dat hier in mei 2002 startte'', zegt Sonja Loos van De Lijn.

Het is al langer geweten dat Limburg qua toegankelijkheid bij De Lijn koploper is. Vorig jaar nog kwam een groep uit de Europese Unie het openbaar vervoer in Hasselt bestuderen. Zo worden momenteel ook in Hasselt dertig haltes beter toegankelijk gemaakt. De Lijn Limburg start met de voorbereidingen van een nieuw project. In mei start in Leopoldsburg , Ham , Beringen , Lommel , Hechtel-Eksel en Overpelt een proefproject rond aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers waarbij samengewerkt wordt met de Diensten Aangepast Vervoer.

,,Rolstoelgebruikers reserveren via de Belbuscentrale. Kunnen ze echt niet mee met het openbaar vervoer, omdat ze bijvoorbeeld niet aan de halte geraken, kunnen ze rekenen op aangepast vervoer.'' Op termijn wordt dit uitgebreid naar heel Vlaanderen.

Ook al zijn er nog veel verbeteringen mogelijk, toch vertrouwen veel rolstoelgebruikers in Limburg op De Lijn.

Schoolbus ramt garage in Diksmuide

In Esen, bij Diksmuide, is vanmorgen een schoolbus te pletter gereden tegen een garage.

Het ongeluk gebeurde op de hoek van de Warestraat en Het Bedelf.

In de bus zaten de chauffeur, een begeleidster en twee leerlingen.

Ze konden allemaal door een raam van de bus worden bevrijd door de brandweer van Diksmuide.

De chauffeur werd onwel. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. De drie anderen kwamen er met de schrik vanaf.

GVB stadsbus van 1,25 miljoen euro

AMSTERDAM: Tijdens een fotoreportage over de GVB bussen in de Nederlandse hoofdstad trof men daar wel een hele prijzige bus: de Mercedes-Benz Citaro lesbus die geheel op het milieuvriendelijke waterstof rijdt. 

Mercedes-Benz Citaro met brandstofcelaandrijving De twaalf meter lange Mercedes-Benz Citaro met lage vloer en brandstofcelaandrijving heeft afhankelijk van het toepassingsgebied een actieradius van 200 tot 250 kilometer. De bus heeft al naar gelang de gekozen uitvoering - een vervoerscapaciteit van circa zeventig passagiers. Drie deuren waarborgen vlot in- en uitstappen.  Prijs per stuk: 1,25 miljoen euro !

De topsnelheid bedraagt rond 80 km/h. De brandstofcel-unit met meer dan 200 kW (uitgangs)vermogen, die wordt ontwikkeld en gebouwd door DaimlerChrysler-dochter Xcellsis, en de gasflessen waarin de waterstof wordt gecomprimeerd tot een druk van 350 bar, zijn op het dak gemonteerd. De aandrijfunit bestaande uit de elektromotor, de versnellingsbak en de aandrijfassen bevinden zich onder het achterste gedeelte van de bus.   

14:26 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, rolstoel op de bus, bus ongeluk, dure bus, citaro, waterstofbus |  Facebook |

08-01-07

TEC filmpjes tram en bus

Hier de twee filmpjes die ik maakte tijdens onze tocht door de Ardennen begin december 2006...

 

Clipboard01

Gekoppelde BN's... Charleroi

 

 

Clipboard02

 

21:40 Gepost door busje_33 & trammeke | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tec, bn tram, bus, van hool, a120, buurtspoorwegen, sncv, nmvb |  Facebook |

Lochristi-Deel II- afbraak tram Type-S en opbouw Poldertram standaard type...

Vandaag alweer een volgende fase in de opbouw van de standaard poldertram... De Type-S waarover ik het vorige keer had is ondertussen helemaal afgebroken tot het onderstel, naar verluid zou een van de vier motoren niet meer werken... als dat maar goed komt!

De bedoeling is om een oude Standaardwagen- een Poldertrammeke- te restaureren, en die realisatie komt heel langzaam dichterbij. Al zal het waarschijnlijk nog niet voor de eerste vier jaar zijn! Vandaag gingen we beroeste onderdelen laten zandstralen in Westmalle, om ze daarna te voorzien van een roestvrij jasje verf...

_00001

 

Dit was het karkas dat nu ondertussen volledig afgebroken is. De onderdelen zullen worden gebruikt voor de opbouw van de Poldertram indien ze passen, of anders als reserve-onderdelen.

 

Heb geen foto's gemaakt van in het voormalig busdepot Lochristi, maar wel van een gelede bus van lijn  76, hier aan zijn terminus

_00001

 

_00002

 

_00003

 

zo..tot zover het nieuws.. en de foto's voor vandaag...

Groeten

busje

20:43 Gepost door busje_33 & trammeke in Trams | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tram, type-s, standaardwagen, de lijn, lochristi, bus, poldertram |  Facebook |

Busnieuws...

De Lijn plant 36.000 haltes voor rolstoelgebruikers

Tegen eind 2007 kunnen rolstoelgebruikers rekenen op toegankelijk vervoer aan 36.000 van de ongeveer 40.000 haltes bij De Lijn. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) op een vraag van Vlaams parlementslid Joke Schauwvliege (CD&V).

De infrastructuur al die haltes zelf, is nog niet aangepast voor rolstoelgebruikers. Veelal gaat het om haltes waar de rolstoelgebruiker na reservatie kan rekenen op een toegankelijke bus, belbus of aangepast vervoer. (belga)

Rotselaar maakt belbus gratis voor iedereen

Rotselaar heeft beslist dat belbus 719 Rotselaar-Holsbeek-Tielt-Winge gratis wordt voor alle verplaatsingen van inwoners op het grondgebied van de gemeente.

Tot nog toe waren enkel de ritten naar het Wingepark gratis.

Het afgelopen jaar maakten 12.500 reizigers gebruik van deze belbus.

Volgens Philippe Jacobs, woordvoerder van De Lijn Vlaams-Brabant, is het initiatief van Rotselaar uniek omdat het de eerste Vlaamse gemeente is die de verplaatsingen met de belbus op alle dagen van de week gratis maakt.

In een aantal gemeenten is dit beperkt tot een of meerdere dagen, bijvoorbeeld de marktdag.

 

Nachtbussen tegen weekendongevallen
750 reizigers maken kennis met nieuw initiatief De Lijn

Antwerpen - Antwerpen maakte kennis met zijn regionale nachtbussen. Die bedienen voortaan ieder weekend 27 gemeentes en districten en rijden ook een uur later dan voorheen.

We hopen hiermee het aantal weekendongevallen te kunnen terugdringen'', aldus de initiatiefnemende minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A). Getooid met een kleurrijke halsslinger en een stempel met daarop de tekst ,, Ik zit straks op de nachtbus '' trok Van Brempt het Antwerpse nachtleven in om promotie te maken voor het vernieuwde en uitgebreide nachtbusnet van De Lijn. Jonge feestnummers kregen prompt een ministeriële tatoeage waarmee ze wat later gratis de nachtbus op konden. Normaal kost een rit op één van de negen nachtlijnen 2 of 3 euro, afhankelijk van de bestemming.

Negen lijnen

Concreet rijdt De Lijn met negen nachtlijnen naar Aartselaar, Boechout, Boom, Burcht, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Lint, Mortsel, Putte, Schoten, Stabroek, Vremde, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht. Al die gemeentebesturen dragen bij in de kosten van deze nieuwe dienstverlening. De Antwerpse districten werden eerder al bediend.

Vroeger moesten feestneuzen zich reppen om de laatste bus te halen van half één of anders wachten op de eerste bus van zes uur 's morgens. Nu kunnen ze nog even doorfuiven en kiezen: de eerste rit van de nachtlijn vertrekt om kwart voor twee. Om de tweede nachtbus te halen, hebben de reizigers zelfs de tijd tot half vier. Alle nachtlijnen vertrekken vanaf de Fr. Rooseveltplaats. Goed om weten is dat de nachtbussen meestal speciale routes volgen, die slechts gedeeltelijk of soms helemaal niet overeenstemmen met de dagbuslijnen.

Tijdens de eerste twee weekendnachten maakten 750 mensen gebruik van de nieuwe service.

 

MIVB past busnetwerk aan
070108_lijn17
Lijn 17 ziet het licht
 

Brussel - Vervoersmaatschappij MIVB introduceert vandaag de nieuwe buslijn 17. Die lijn volgt een eerder korte reisweg doorheen de gemeenten Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. Andere lijnen werden aangepast.

De bus biedt een snelle verbinding tussen het metrostation Beaulieu, de Visserijwijk, het Keymplein, de Drie Linden en het Zoniënwoud, met eindhalte Heiligenborre. Hierdoor kan je makkelijk overstappen op onder meer metrolijn 1A. De nieuwe lijn neemt een deel van het traject van lijn 95 en lijn 41 over.

Daarom krijgt buslijn 41 een nieuwe, directere reisweg tussen het Keymplein en Herrmann-Debroux. Nieuw is ook dat bus 41 voortaan de hele avond rijdt.

Lijn 96 wordt afgeschaft en lijn 95 wordt ingekort en rijdt nu tussen de Beurs en het Wienerplein. Omdat lijn 96 is afgeschaft, rijden op dit traject nu wel dubbel zoveel bussen op lijn 95.

20:24 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, mivb, bus, nachtbus, belbus, halte |  Facebook |

Rondrit PCC 7001 eergisteren...

Op zaterdag 6/1 laatstleden was er nogmaals een door de Vebov georganiseerde rondrit met de museumreclamewagen 7001, ditmaal bij daglicht. Helaas konden we er deze keer niet bijzijn.. Maar dat belet niet om een paar beelden van de rondrit te tonen! (Foto's met dank aan Eddy Geuvels.)

 

Ook al viel het weer niet al te best mee, er kwamen toch een dertigtal liefhebbers opdagen... Het vertrek was gepland aan het Astridplein omstreeks 13u. Op gewone lijndiensten doet de 7001 de lijnen 8 en 11 bijna dagelijks aan.

Fotostops waren onder andere de Turnhoutsebaan, Engelselei, Leopoldplaats en Bolivardplaats. Bij de laatsgenoemde stop was de kans er om een mooie line-up te nemen van de 7001 met de film lijn 8 en een PCC op lijn 12. Dit beeld zal waarschijnlijk binnen een aantal maanden, na de heraanleg van de Emiel Banningstraat, een dagelijks verschijnsel worden...

 

 Eddy Geuvels' foto's.. Stads-en streekvervoer België

20:04 Gepost door busje_33 & trammeke in Trams | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pcc, pcc 7001, tram, de lijn, antwerpen |  Facebook |

07-01-07

 

CD&V wil meer bussen en treinen

Om het openbaar vervoer in onze provincie te verbeteren, is de komende tien jaar 550miljoen euro nodig. Dat vindt CD&V, dat een tienpuntenplan klaar heeft over mobiliteit.

CD&V West-Vlaanderen heeft een hele resem ideeën en plannen gebundeld, die het openbaar vervoer in onze provincie moeten verbeteren. De partij vindt dat vooral de bedrijventerreinen in West-Vlaanderen slecht bediend worden door bussen en treinen.

,,Er werken vaak honderden mensen, maar het openbaar vervoer is daar slecht georganiseerd'', zegt Vlaams-Parlementslid Decaluwé. Hij vindt dat jaarlijks één groot bedrijventerrein een betere ontsluiting zou moeten krijgen. Voor een volledige opwaardering in heel de provincie is volgens Decaluwé liefst 550 miljoen euro nodig.,,Slechts 50.000 West-Vlamingen gaan elke dag buiten onze provincie werken. Een goede mobiliteit binnen de eigen provincie is dus essentieel'', zegt federaal parlementslid Deseyn.

,,De lijnen tussen de centra Kortrijk, Roeselare, Brugge en Oostende moeten uitgebreid en aangevuld worden'', vindt Decaluwé. Voor de verbinding Brugge-Zeebrugge en het industrieterrein Plassendale met Oostende moet volgens CD&V het gebruik van de light rail , sneller dan een tram maar lichter dan een trein, onderzocht worden. ,,Ook de verbinding van Brugge met Sluis moet uitgebreid worden'', zei Decaluwé. ,,Veel Zeeuws-Vlaamse gemeenten zijn sterk op West-Vlaanderen gericht. En door de Eurotunnel zijn ook de verbindingen naar Duinkerke en Calais zeer belangrijk. Daarom moet de doortrekking van de kusttram naar Duinkerke ook verder onderzocht worden.''

19:16 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cd v, bus, tram, trein |  Facebook |

06-01-07

Busnieuws

De Lijn breidt nachtbusnet Antwerpen uit

Vannacht breidt het weekendnachtbusnet van De Lijn in Antwerpen uit van zeven naar negen trajecten. Daarmee worden meer gemeenten in de rand bediend.

Het aantal buslijnen breidt uit van 7 naar 9. Het aantal gemeenten dat wordt bediend, stijgt van 11 naar 27.

Daardoor zullen de bussen tijdens weekendnachten naar meer gemeenten in de rand rond Antwerpen rijden.

Het eerste vertrek aan de Rooseveltplaats is om 01.45 uur, het laatste om 3.30 uur. Dat is een uur later dan nu.

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) ziet het nachtbusnet als een wapen in de strijd tegen weekendongevallen.

Het kan volgens haar ook een stimulans betekenen voor het uitgaansleven in het centrum van Antwerpen.

De Lijn hoopt dat jaarlijks zo'n 50.000 reizigers gebruik zullen maken van het nachtbusnet.

(foto VRT)
Tijdens weekendnachten zullen de bussen van De Lijn meer gemeenten in de rand rond Antwerpen bedienen.
 
Nog nachtbusnieuws!
 

Nachtbussen

Sint-Niklaas - De stad bekijkt met De Lijn hoe ze nachtvervoer in het Waasland kan organiseren op vrijdag- en zaterdagavond. Inwoners van Nieuwkerken bijvoorbeeld moeten na een avondje cinema weer met de bus naar huis kunnen.

Met de NMBS voert de stad gesprekken om het treinaanbod te verbeteren. De schepen van Mobiliteit, Ben Van Eynde (CD&V), formuleert drie eisen: ,,In het station van Sint-Niklaas moeten de perrons toegankelijker worden. De stopplaatsen in Sinaai, Belsele en Nieuwkerken moeten blijven.'' Tevens vraagt de stad het station verder te renoveren.
 
Streefdoel: realisatie 2007:
Lijn 15 (Mortsel-Linkeroever) in 2007 laten doorrijden naar Zwijndrecht De Lijn onderzoekt de mogelijkheid maar op dit ogenblik is er nog geen beslissing. Obstakels zijn: bijkomend materieel, personeel en energie.
 
 
MIVB Job Days! (meer info: ga naar de MIVB-website)

Twee doden bij busongeval in Londen

LONDEN - Bij een ongeval met een pendelbus vlakbij de Londense luchthaven Heathrow zijn donderdagochtend twee passagiers omgekomen. Een tiental andere raakte ernstig gewond. De politie heeft de chauffeur gearresteerd op verdenking van roekeloos rijgedrag.

De dubbeldekker had een 70-tal passagiers opgepikt aan het Londense Victoria Station en Heathrow en zette koers richting Aberdeen. Even later ging de bus over de kop op een autosnelweg.

Een oudere man en vrouw overleefden de klap niet. Tientallen andere inzittenden werden naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Enkele zijn er ernstig aan toe.
Volgens het betrokken busbedrijf, National Express, kwamen de meeste passagiers terug van vakantie. Er zaten ook enkele Oost-Europeanen in de bus, die terugkwamen van een vakantie in hun thuisland.

De politie heeft de buschauffeur opgepakt op verdenking van roekeloos rijgedrag

02:30 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, nachtbussen, mivb, tram, bus, job, busongeluk, busnieuws |  Facebook |

04-01-07

De waarheid over...busje 33!

Een goedenavond beste medemens!

Nog nooit de vraag gesteld, hoe ik in godsnaam bij mijn pseudoniem "busje 33" ben beland?? Of nog beter, hoe ik als vrouw in de bus en tramwereld ben beland?

Wel ik ga dat eens verklaren.... Toen ik als tiener in het Oost-Vlaamse dorpje Denderhoutem woonde, was dat in de straat waar er een busdepot was, die van pachter Van Der Straeten. En elke dag zag ik al die busjes passeren, voornamelijk op de hoofdlijn 33 van Aalst naar Ninove. En  's avonds zag ik ook dikwijls- hing natuurlijk van de dienst af- een chauffeur naar huis lopen die bij me achter het hoekje woonde. Langzaamaan begon in mij te interesseren in bussen en in De Lijn... het kwam zelfs zo ver dat ik ging helpen de bussen schoonmaken in de garage na de laatste rit, helemaal vrijwillig. Regelmatig reed ik ook een ritje mee voor de fun, ik kende alle chauffeurs maar de een al wat beter dan de andere uiteraard..

x1pjzF2-RYhxRUkt2GD01Dh31U_ZPbzjUq88_HpH_iZmwXbx2QwcKJXzgvernfVJGoefIv0jBiE8XCbDVqV4PXm2iXcOrU3xM4wg9LxkScmLLk

 

Hier pachter Van der Straeten zelf op de scholierenlijn 34 in Aalst.. nog uit het tijdperk dat ik mijn eerste busfoto's maakte met een analoog toestelletje (ja een goedkoop aan de kwaliteit van de foto te zien... )

 

x1pjzF2-RYhxRUkt2GD01Dh357FSdYX228bwTGVe7Ziuj1oGfkNvT3jUxU4MnMjWJaax7-o86Rn4b9LqVHNqLtnyiVoe1MBjDPHBfZYxCrjKjnvVeY8n9fvGQ

 

        Mijn toenmalige lievelingsbus, de 221006, een New A600

 

Dat heeft zo een aantal jaren geduurd, ikzelf nam elke ochtend de 34 om naar school te gaan.. goh dat waren nog eens tijden! Maar een kleine 2 jaar geleden is het tij gekeerd en ging ik er weg wegens familiale omstandigheden. In de winter van dat jaar is trouwens alles door elkaar gegooid bij Van der Straeten, nieuwe lijnen, nieuwe bussen, en nieuwe chauffeurs!

Hoe het ook mag wezen: ben ik blij dat ik daar gewoond heb en dat ik zo mijn passie heb ontdekt!!

agora line

Hier een van die  nieuwe  Irisbus AgoraLine's op de vernieuwde lijn 33 aan de nieuwe terminus te Aalst... met een onbekend gezicht achter het stuur!

 

Groeten,

 

busje

23:47 Gepost door busje_33 & trammeke | Permalink | Commentaren (0) | Tags: busje 33, bus, van der straeten, de lijn |  Facebook |