27-02-07

Nieuws...

Test je conditie in de FITbus
Provinciale sportdienst lanceert nieuw initiatief

Antwerpen - Het is al lang geen geheim meer dat het slecht is gesteld met de conditie van de gemiddelde Vlaming. De Antwerpse sportdienst probeert daar nu iets aan te doen. De komende drie jaar doorkruisen ze de provincie in de FITbus, een mobiele teststudio.

Een fietsproef vertelt je iets over je uithoudingsvermogen, een vetmeting informeert je over je lichaamssamenstelling en op basis van die gegevens krijg je een professioneel trainingsschema toegestopt om in enkele weken je conditie te verbeteren. Dat is het concept van de FITbus.

Samen met het Jeugdsportfonds Camille Paulus en het Onafhankelijk Ziekenfonds wil de provinciale sportdienst op die manier de Antwerpse bevolking, en dan vooral de jongeren, aanzetten tot sporten.

,,Het is voor jongeren niet meer vanzelfsprekend om zich in te schrijven bij een sportclub. We moeten hen aansporen om meer aan lichaamsbeweging te doen", zegt gouverneur Camille Paulus. ,,Daarom investeren we 135.000 euro in dit project. Het geld komt van de provincie maar ook van bedrijven, zoals Coca-Cola."

Verantwoord sporten

Verschillende Antwerpse ondernemingen voelden zich geroepen om het sportieve project te steunen. De Lijn leverde een oude lijnbus, Van Hool bouwde ze om tot een mobiele test- en adviesstudio en de fittrailer van het Onafhankelijk Ziekenfonds vergezelt de FITbus door de provincie. Door de samenwerking met de OZ-trailer kan het FITteam 96 testen per dag uitvoeren, een verdubbeling van de oorspronkelijke capaciteit van de FITbus. ,,De provinciale sportdienst is al jaren bezig met FITtesten. Al het provinciepersoneel werd onderworpen aan een conditietest", zegt Jeroen Naudts, communicatiedeskundige van de sportdienst. ,,De resultaten waren erg positief. De conditie van het personeel steeg gemiddeld met één niveau."

Nu kan de hele provincie beginnen sporten. De FITbus houdt halt in verschillende Antwerpse gemeentes maar ook bedrijven en scholen kunnen de bus inhuren. ,,Dankzij de FITbus kan iedereen sporten onder begeleiding. De sporters worden niet van dag tot dag opgevolgd maar de trainingen zijn toch medisch onderbouwd", verklaart Naudts.

Na je eerste fietsproef, een vetmeting en een gesprek met een van de adviseurs van het FITteam, krijg je een persoonlijk trainingsschema mee naar huis. Alle sporten komen in aanmerking om je conditie op te krikken. ,,Per sport krijgen de deelnemers hartslagzones mee waarin ze moeten bewegen", verduidelijkt Koen Helsen, gedeputeerde voor Sport.

,,Wie wil wandelen moet natuurlijk langer sporten dan iemand die wil joggen, om hetzelfde resultaat te behalen. Dat is logisch."

Na tien à twaalf weken trainen, houdt de bus weer halt voor een nieuwe test, zodat je weet hoeveel je erop vooruitgegaan bent. ,,We moeten zoveel mogelijk mensen motiveren om de FITbus een bezoekje te brengen", vult Koen Helsen aan. ,,Het kost tien euro om je te laten testen, een bescheiden prijs voor het terugkrijgen van je conditie."

Op 4 maart houdt de FITbus voor het eerst halt in Kontich. Of de bus ook door jou gemeente toert, kan je checken op www.fitbus.be.

 En deze fitbus is niet minder dan de omgebouwde Van Hool A300 die ik een tijdje geleden al heb gepost... stond toen paar dagen in Zurenborg...

 

_00002.jpg

 

MIVB kan gratis tot 25

BRUSSEL - Jongeren tussen 12 en 18 jaar zouden over een of twee jaar gratis kunnen reizen met de MIVB. Er wordt zelfs aan gedacht de maximumleeftijd voor het gratis vervoer op te trekken tot 25 jaar. Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) wil ,,een echte gratis-politiek invoeren die ook geldt voor mensen met een minimumloon en werkloze jongeren.''

Met dat beleid wil Smet bewijzen dat het vervoer in Brussel niet te duur is. De Zwitserse bank UBS berekende onlangs dat het Brusselse openbare vervoer in 2006 gemiddeld duurder was dan dat van 71 onderzochte steden.

MIVB-woordvoerder Jean-Pierre Alvin betwist dat de tarieven van de Brusselse vervoersmaatschappij te hoog zijn. De tarieven liggen inderdaad hoger dan bij de TEC of De Lijn, maar ,,dat is logisch gezien de complexiteit van ons netwerk'', luidt het. (pom)

16:28 Gepost door busje_33 & trammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, mivb, fitbus, van hool |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.