02-05-07

Busnieuws...

Buschauffeur krijgt rake klappen

LEUVEN - De Lijn werd afgelopen weekend opnieuw geconfronteerd met een geval van agressie. Zaterdagmorgen omstreeks 11.30 uur kreeg een chauffeur het aan de stok met een moeilijke klant. De reden voor het incident is nog niet gekend, maar feit is dat de chauffeur een rake klap kreeg van de agressieve passagier. De bus stond op dat moment aan het Fochplein en was klaar om te vertrekken in de richting van Aarschot. 'Onze chauffeur liep verwondingen op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht voor verzorging. We weten niet precies wat er is gebeurd, maar het incident wordt uiteraard verder onderzocht, ook door de politie. Na het incident stuurden we ook een controleur van De Lijn ter plaatse. De Lijn is alvast blij dat de dader opgepakt werd door de politie. Lijn 310 ondervond geen hinder of ernstige vertraging door het incident op de bus', zegt woordvoerster Karen Vandenplas. De agressieve man werd verhoord door de politie en is ondertussen verschenen voor de onderzoeksrechter in Leuven. Het gaat om een man uit Haacht die gekend is bij het gerecht. (bmk)

 

Slachtoffer tramongeval moet opdraaien voor kosten
 

Brussel - Half september 2006 wordt een meisje van dertien in Brussel door een tram geraakt. Ze is ongedeerd, maar maanden later krijgen de ouders een factuur van de verzekeringsmaatschappij: 2.760 euro voor de psychologische schade die de trambestuurder aan het ongeval heeft overgehouden. “Dit is standaard,” antwoordt de MIVB de onthutste ouders.

Het was haar beste dag niet toen Odile (13) uit Vorst in september de tram nam van school naar huis, zoals ze wel vaker doet. Haar ouders zouden haar graag met de fiets de straat op sturen, maar ze vinden Brussel daarvoor toch te gevaarlijk zolang er geen afgescheiden fietspaden zijn. Odile rent die dag de wachtende tramreizigers voorbij op de kade, net op het moment dat de tram komt aangereden. Ze wordt geraakt, en ze valt.

“De MIVB belt me op,” zegt de vader, “legt me keurig uit dat mijn dochter is aangereden door een tram, dat er niets ernstigs aan de hand is, en of ik mijn kind kan komen ophalen. Ik heb dat gedaan en ik heb persoonlijk kunnen vaststellen dat het met mijn dochtertje nogal meeviel. Een paar schrammetjes en een gescheurde broek, maar gelukkig niets ernstigers.”

De familie probeert de kosten voor de materiële schade nog op de openbaarvervoersmaatschappij te verhalen, maar zonder succes. De MIVB oordeelt dat de dochter het incident zelf heeft veroorzaakt. Alleen bij lichamelijke schade springt de MIVB bij.

De familie laat de zaak rusten; per slot van rekening is de dochter gezond en wel. Tot ze maanden later – we zijn intussen april 2007 – een factuur krijgt van de verzekeringsmaatschappij Ethias, waarin die vraagt om 2.760 euro te betalen, voor de trambestuurder. Het ongeval had hem immers danig aangegrepen. Hij werd arbeidsongeschikt verklaard en moet psychologisch begeleid worden. Misschien lopen de kosten voor de familie nog verder op, want de trambestuurder is nog altijd niet genezen.

Bij de MIVB kreeg de onthutste familie te horen dat het hier om een standaardprocedure gaat. De familie houdt een wrang gevoel over aan het incident. “Dat dit over het hoofd van een dertienjarig kind gebeurt en dat de MIVB haar handen in onschuld wast, maakt ons alleen maar bozer,” aldus de vader van Odile. Hij wil iedereen waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van een ongeval met een tram, en raadt iedere MIVB-gebruiker aan om een familiale verzekering te nemen.

Familiale
De MIVB betreurt het incident, maar zegt niets aan de afwikkeling van de zaak te kunnen doen. “De trambestuurder heeft een arbeidsongeval,” zegt woordvoerster Annemie Genbrugge. “De kosten zijn gedekt door de verzekeringsmaatschappij voor het MIVB-personeel. Het is dan aan die maatschappij om de kosten te proberen te recupereren.” De MIVB wijst er ook op dat het gezin een familiale verzekering heeft, waardoor de kosten beperkt zullen blijven.

 

 

12:55 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de lijn, mivb, agressie, bus, tram |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.