14-05-07

Wereldprimeur voor Van Hool!

De nieuwe waterstofbus van Van Hool rijdt niet op vervuilende diesel of benzine.
(foto VRT)
De nieuwe waterstofbus van Van Hool rijdt niet op vervuilende diesel of benzine.

Hybridebus van Van Hool is wereldprimeur

Bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt is vandaag de eerste hybride brandstofcelbus voorgesteld, een wereldprimeur.

De bus wordt aangedreven door een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit, en door batterijen die worden opgeladen met energieoverschot, onder meer afkomstig van gerecupereerde remenergie.

Het is dus een hybride, een voertuig dat rijdt op een verbrandingsmotor en op batterijen, maar de verbranding van waterstof levert bij deze bus geen uitstoot van CO2 of andere schadelijke gassen op.
(VRT)

"Uit deze bus komt alleen een volledig zuivere wolk waterdamp", zegt Yves Goffin (foto) van Van Hool. "Er is dus geen enkele vervuilende uitstoot en bovendien maakt de bus ook erg weinig lawaai."

De bus kan dezelfde afstand afleggen en evenveel passagiers vervoeren als een gewone dieselbus.

Uiterlijk lijkt de bus ook op een gewone bus, alleen zijn er zes in plaats van vier wielen, en is de bus ook een meter langer.

Maar de techniek is wel volledig nieuw en zorgt ervoor dat de bus minder energie nodig heeft dan bijvoorbeeld de bestaande waterstofbussen in Amsterdam.

De vervoersmaatschappij De Lijn zal de bus vanaf 18 juni inzetten op de lijn tussen Lier en Antwerpen.
 
 

23:12 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van hool, de lijn, waterstofbus, milieuvriendelijk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.