22-05-07

Busnieuws

Buslijn 820 rijdt voortaan van Dilbeek naar Zaventem
De Lijn breidt aanbod naar luchthaven uit

DILBEEK - Voortaan kan u rechtstreeks met buslijn 820 van Dilbeek naar Zaventem. Met investeringen in het openbaar vervoer wil Vlaams minister Frank Vandenbroucke de werkgelegenheid in de regio bevorderen.

Matthias Vanheerentals

Buslijn 820 is verlengd van Jette naar Dilbeek. Voortaan kan u met deze lijn rechtstreeks vanaf Dilbeek naar de omgeving van de luchthaven in Zaventem. De bus brengt je via Groot-Bijgaarden, Zellik, Wemmel, Jette en Vilvoorde rechtstreeks naar Zaventem. Vroege vogels kunnen de bus tijdens weekdagen in Dilbeek al om 4:20 uur nemen naar Zaventem.

De nieuwe buslijn moet vooral de Noordelijke Ring ontlasten. Reizigers uit de Noordelijke Rand rond Brussel hoeven niet meer over te stappen om de luchthavenregio te bereiken.

Voor het eerst komt er bovendien een rechtstreekse verbinding met het Universitair Ziekenhuis Brussel. Pluspunt is ook dat de buslijn een verhoogde frequentie krijgt. Tijdens de spits rijdt er om de 15 minuten een bus en tijdens de daluren om de 30 minuten. Op zaterdag om het halfuur en op zon en feestdagen om het uur. Verder blijft het traject van lijn 821 (Merchtem, Grimbergen, Vilvoorde en Zaventem) behouden maar zal eveneens een verhoogde frequentie krijgen zoals lijn 820.

Tewerkstelling

De aanpassing van de dienstverlening raamt in het Strategisch Actieplan voor Reconversie en Tewerkstelling dat in 2005 door de Vlaamse Regering werd gelanceerd. Het is gericht op nieuwe tewerkstelling en verbetering van mobiliteit rond de luchthaven.

'Wij investeren fors in openbaar vervoer omdat we vaststellen dat de regio rond de Luchthaven aan het dichtslippen is', zegt Frank Vandenbroucke, Vlaams minister voor Tewerkstelling en de Vlaamse Rand. 'Het verkeer loopt alsmaar moeilijker. Voor een werkgever is het ook niet aantrekkelijk om hier een bedrijf op te richten, omdat de files voor werknemers heel lang zullen zijn. Je moet maar is met de wagen proberen om in Zaventem te geraken: dat is haast onmogelijk de dag van vandaag. Door al deze problemen dreigt de jobmotor stil te vallen, wat nu al gebeurt. Daar moeten we dus wat aan doen. Daarom moeten we investeren in openbaar vervoer wat mensen toelaat om ook makkelijker een job te vinden. We moeten economische ontwikkeling ook verzoenen met zorg voor leefbaarheid. Daarin speelt het gebruik van openbaar vervoer natuurlijk een cruciale rol.'

Klik voor groot formaat
Foto "Vanhoolke" (http://vanhoolkesdagboek.skynetblogs.be)

 

Meer vrouwen aan het stuur van Brusselse bussen

BRUSSEL - De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wil meer vrouwen achter het stuur van haar trams, metro's en bussen. Dat zal de agressie doen afnemen, zegt de MIVB.

In Frankrijk zitten opvallend veel vrouwen achter het stuur van het openbaar vervoer. Dat kan verklaren waarom daar minder agressie is tegen bestuurders van tram, bus en metro.

'Van de 2.400MIVB-chauffeurs zijn slechts twee procent vrouwen. 130vrouwelijke chauffeurs, dat is te weinig. Hun aantal moet omhoog', zegt Philippe Lenaerts, hoofd van de human resourceafdeling van de Brusselse vervoersmaatschappij.

Het gros van de vrouwelijke chauffeurs zit op het metronet, waar het contact met de reizigers minder frequent is dan op bijvoorbeeld de bussen. Buschauffeurs hebben bovendien ook meer af te rekenen met stresssituaties in het verkeer.

Onregelmatige uurrooster

Volgens Lenaerts is dat niet de hoofdreden waarom de MIVB zo moeilijk aan vrouwelijke chauffeurs geraakt. 'Vooral het onregelmatige uurrooster speelt hier tegen ons.'

Om hieraan te verhelpen, start de MIVB een proefproject waarbij de uurroosters worden opgesteld na consultatie van de chauffeurs. Zij -ook de mannelijke- kunnen hun voorkeur over hun rijtijd opgeven.'

Een paar jaar geleden organiseerde de MIVB ook al eens een zoektocht naar vrouwelijke chauffeurs. Toen was dat middels een gerichte advertentiecampagne maar die haalde uiteindelijk weinig uit. (pom)

15:48 Gepost door busje_33 & trammeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, mivb, buschauffeur, nieuwe lijnen, zaventem |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.