25-05-07

Busnieuws

Twee streeklijnen vervangen buslijn Roeselare-Menen

MOORSLEDE/LEDEGEM - Het aanbod van De Lijn op de as Roeselare- Menen wordt vanaf 1 juni aangepast. De bestaande streeklijn 55 Roeselare- Menen wordt vervangen door twee nieuwe streeklijnen: een lijn Roeselare- Beitem-Menen en een lijn Roeselare-Moorslede-Menen.

Beide nieuwe lijnen, 54 en 55, zullen op weekdagen met een uurfrequentie rijden, tussen 5 en 21 uur. 'Hierdoor ontstaat tussen Roeselare en Menen en op een aantal specifieke trajecten een frequentie van een half uur. Dat zal het geval zijn tussen Roeselare en Rumbeke, tussen Ledegem en Menen en tussen Roeselare en Moorslede', verduidelijkt Luc De Man, directeur van De Lijn West-Vlaanderen.

Tijdens het weekeinde rijden beiden lijnen om de twee uur, wat resulteert in een uurfrequentie tussen Roeselare en Menen en op de hierboven vermelde specifieke trajecten. Op zaterdag is er bediening tussen 7 en 22 uur, op zondag tussen 9 en 22 uur. 'Deze wijzigingen hebben heel wat voordelen voor de betrokken gemeenten', aldus nog Luc De Man.

'Voor de Moorsledenaars betekent dit project een verhoging van het aantal verplaatsingsmogelijkheden tussen Dadizele en Moorslede, van en naar Roeselare, Ledegem en Menen. Ledegem krijgt een verhoogde frequentie van en naar Moorslede, Roeselare en Menen en ook Menen en Roeselare krijgen bijkomende verplaatsingsmogelijkheden onderling en naar Moorslede en Ledegem.'

Palen als aandachtstrekker

Samen met een reclamebureau heeft De Lijn een communicatiecampagne uitgewerkt om de inwoners van de betrokken gemeenten te informeren. De gemeente zullen een folder met de dienstregeling van de nieuwe buslijnen aan huis bedelen. Voorts komen affiches in de bibliotheek, het gemeentehuis en de sporthal en advertenties in lokale media. En op bepaalde plaatsen in Moorslede, Menen en Ledegem zal De Lijn extra grote haltepalen plaatsen als aandachtstrekker.

'Deze verbetering van het openbaar vervoer kan de bevolking alleen maar ten goede komen', reageert Rik Bekaert, schepen van informatie van Moorslede tevreden. 'Het enige wat jammer is, is dat het centrum van Slypskapelle niet in de nieuwe lijnen opgenomen is. Maar er komt zeker een evaluatie van de nieuwe lijnen en wie weet opent dat perspectieven voor Slyps. Wij zullen hier in elk geval voor ijveren.' (vdm)


'Constant beweging op tram en bus'
De Lijn introduceert extra begeleider voor vlotter verloop van rit

GENT - Op de bussen en op de trams van De Lijn rijdt sinds twee weken een extra begeleider mee die erop toeziet dat tijdens de rit alles vlot en zonder incidenten verloopt. Wij gingen op pad met een van die begeleiders, Michel Haeck.

Olivier Scheir

Michel Haeck was vijftien jaar buschauffeur en kent de heikele punten waarmee bestuurders te maken krijgen. Na een intensieve training, leert hij het rijden met de bus nu eens van een andere kant kennen. Michel is nu officieel begeleider, maar zelf houdt hij meer van het woord toezichter. Hij ziet er letterlijk op toe dat alles vlot verloopt. 'Dat is uiteraard heel divers.' knikt hij. 'Dat gaat van ouderen of rolstoelpatiënten de bus op helpen, info verstrekken aan de reizigers, erop toezien dat iedereen zich naar behoren gedraagt, enzovoort.'

Controleren op geldige vervoerbewijzen mag, maar dat is niet zijn hoofdtaak. Die hoort de echte controleurs toe. Michel vat post midden op de bus zodat hij een goed overzicht heeft. Het eerste stukje van de reis tussen het Zuid en de Dampoort verloopt erg vlot. Een vrouw met kinderwagen wordt aan boord geholpen en een oudere man vraagt welke bus stopt aan het kerkhof van Sint-Amandsberg.

Begeleiders zijn in de eerste plaats in het leven geroepen om het aantal gevallen van agressie op bus en tram te verminderen. Het tragische overlijden van Guido De Moor in Antwerpen in juni van vorig jaar was een triest hoogtepunt van de steeds toenemende agressie. Het project met begeleiders is een proef die na een jaar wordt geëvalueerd. Voorlopig zijn er tien begeleiders in het Gentse stadsgebied.

In Antwerpen worden begeleiders voorlopig ingezet op zogenaamde risicolijnen. 'Tijdens onze opleiding merkten we dat het qua agressie in Gent best meevalt', zegt Michel. 'Hoe het komt dat het erger is in Antwerpen? Geen idee. De mentaliteit is er anders. Antwerpen is natuurlijk ook meer een grootstad, de stress is bijgevolg veel groter.'

Geduld en rust

Geduldig blijven en rustig blijven praten, is de hoofdregel bij agressie. Michel had als chauffeur regelmatig te maken met verbale agressie, maar het kwam altijd goed. Als begeleider had hij, in de twee weken dat hij aan de slag is, nog geen schrik. 'Nee, maar ik calculeer het wel in', lacht hij. 'Vorige week lag iemand te slapen op de tram. Dan is het opletten. Het kan gaan om een drugsverslaafde of een agressieve dronkeman maar evengoed is het een overwerkte arbeider die misschien z'n halte mist.'

De begeleiders krijgen van De Lijn een aantal vaste trajecten mee die ze op dat moment van de dag moeten volgen, op andere momenten mogen ze hun route zelf uitstippelen. 'Het kan dat we op een bus of tram merken dat het er erg rumoerig aan toe gaat. Dan wijzigen we ons schema op eigen houtje.'

De grote test van de dag komt er aan: lijn 73 naar Oostakker. Het is 15.45uur en aan campus Glorieux staat een massa scholieren te wachten. Het is de eerste keer dat een begeleider de lijn 73 op dit moment van de dag zal vergezellen. Michel is razend benieuwd.

Bij het opstappen, roept een van de gasten 'bonjour, meneer de controleur.' Michel reageert niet. 'Best is om zoiets te negeren. Ze proberen te provoceren, maar als je er niet op ingaat, houdt het meestal vanzelf op. Toen ik vorige week een bus opstapte, zat een jongen met een mp-3 speler naar muziek te luisteren. Hij begon het geluid te verhogen, luider en luider. Ik negeerde hem, plots was het gedaan.'

De rit naar de Dampoort verloopt rumoerig, normaal met honderd tieners. Volgens Michel verloopt de rit zelfs bijzonder aangenaam. 'Kijk, we zullen aankomen met een verwaarloosbare vertraging van net geen drie minuten. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat deze lijn altijd tien minuten tot een kwartier te laat arriveert. Constant wordt er belletje trek gedaan, waardoor de bus aan elke halte moet stoppen, zonder dat er iemand afstapt. Frustrerend. Nu verloopt alles rustig, waardoor de chauffeurs ook veel minder gestrest zijn.'

Daarom vindt Michel het ook zo'n dankbare taak. Het helpen opstappen van reizigers, info verstrekken en het vandalisme en misbruik voorkomen, zorgen bovendien voor tijdwinst. Hij vermoedt dat het project gunstig wordt geëva-

lueerd en navolging krijgt. Bovendien wordt het uitgebreid. 'Bij de politie bestaat de operatie Zonnebloem met agenten in uniform op bepaalde trajecten. We hadden ook al lijnhelpers en de controleurs, nu worden begeleiders ingeschakeld. Vermoedelijk rijden vanaf september ook de stadswachten mee. We willen constant beweging op bus en tram. Dan beschouwen de mensen de tweede persoon als een vanzelfsprekendheid.'

 Olivier Scheir

Michel Haeck helpt een vrouw met kinderwagen de bus op. Ook dat hoort bij de taak van een begeleider of toezichter.
Gianni Barbieux

De Lijn stopt met sneldienst

HOOGSTRATEN - Wie regelmatig met het openbaar vervoer van Hoogstraten naar Antwerpen rijdt moet vanaf september rekening houden met een wijziging voor de sneldienst van De Lijn. Die wordt afgeschaft en zal worden vervangen door een verbinding naar het nieuwe station Noorderkempen in Brecht, waar de trein naar Antwerpen kan worden genomen.

'Vanaf 1 september rijden er bussen via de Sint-Lenaartseweg naar het station in Brecht', zegt burgemeester Arnold Van Aperen (KVB). 'Daar vertrekt ieder uur een trein die de reizigers in elf minuten naar Antwerpen brengt. De stopdienst van De Lijn via Rijkevorsel blijft behouden. Vanaf 2008 komt er een intercity-verbinding tussen Den Haag en Brussel. Deze trein zal ook stoppen aan de halte Noorderkempen, waardoor er per uur drie treinen naar Antwerpen rijden.'

Jan Huijbrechts (Vlaams Belang) had op de gemeenteraad enkele bedenkingen bij de verbinding. 'Het station in Brecht is voorlopig zeer slecht bereikbaar vanuit Hoogstraten. Hopelijk moeten de reizigers niet te lang wachten op een aansluiting als ze van de bus stappen. Bij langere reistijden zullen potentiële gebruikers wel eens kunnen afhaken', stelde hij. (ram)
Nieuwste waterstofbus Van Hool scoort op wereldcongres
De nieuwste hybride brandstofcelbus, of kortweg waterstofbus, van de Vlaamse busbouwer Van Hool kon op heel wat belangstelling rekenen bij zijn internationale lancering op het 57ste wereldcongres van UITP (International Union of Public Transport) rond openbaar vervoer van 20 tot 24 mei in het Finse Helsinki.

In eigen land werd de bus een paar weken geleden als één van de meest milieuvriendelijke ooit gelanceerd. "Ook al was de bus zelf niet aanwezig op het congres, de bijna levensechte foto en video-presentatie kreeg veel belangstelling", zegt Yves Goffin van Van Hool. "We hebben duidelijk gemaakt dat we een stap voor zijn op collega's. Voorts zijn er nieuwe contacten gelegd met onder meer geïnteresseerde steden uit Spanje, Nederland en Portugal."

De nieuwe bus stoot zuivere waterdamp uit en is bijna geluidloos. De aandrijving gebeurt door een brandstofcel, waarin waterstof wordt omgezet in elektrische energie. Anderzijds wordt elk overschot van de elektrische energie opgeslagen in batterijen. Daardoor verbruikt ze nog minder dan bij klassieke aandrijving op waterstof alleen.

Het hybride voertuig kreeg eerder al concrete belangstelling uit onder meer De Verenigde Staten, Hamburg, Londen en Amsterdam. Vanaf 18 juni zal De Lijn ze als proef voor zes maanden inzetten op het Vlaamse netwerk. "Inmiddels zijn er ook afspraken gemaakt voor demonstraties en evaluaties bij andere vervoersmaatschappijen in binnen- en buitenland", aldus nog Goffin.

 

17:19 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bus, de lijn, van hool, tweede man, begeleider, streeklijn, sneldienst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.