29-01-08

Staking

24-uursstaking bij De Lijn Antwerpen na geweld

Een aantal buschauffeurs van De Lijn heeft dinsdagmorgen het werk neergelegd nadat een collega tijdens haar dienst werd aangevallen door een groepje jongeren. Het incident gebeurde maandagnamiddag, maar was voor de chauffeurs de spreekwoordelijke druppel.
Dinsdagmorgen was in stelplaats Zurenborg geen enkele chauffeur bereid om zijn dienst aan te vatten. Een eerste gesprek tussen personeel en directie leverde wel een belofte voor meer controles op, maar kon de chauffeurs niet overtuigen om het werk aan te vatten.

Het incident deed zich maandag omstreeks 17 uur voor op buslijn 14. "Die bus zat door onvoorziene omstandigheden heel erg vol. Een aantal jongeren van een school uit Mortsel had er niet beter op gevonden dan tijdens de hele rit richting Berchem station op de bel te duwen en via de noodrem de deuren te openen", doet Freddy De Wilder van ACV Openbare Diensten het verhaal. "Ter hoogte van de luchthaven van Deurne was voor de buschauffeur de maat vol. Zij vroeg de jongeren de bus te verlaten, wat ze ook deden, maar bij het naar buitengaan, beschadigden ze een binnenspiegel", vervolgt De Wilder. Toen de buschauffeur aanstalten maakte om de spiegel te herstellen, kreeg ze een duw waarna ze op de grond viel. Daar kreeg ze volgens de vakbondsman nog een aantal rake klappen van de bewuste jongeren.

De chauffeur was na het incident in shock en is 7 dagen werkonbekwaam.

24 uur

De spontane staking bij de buschauffeurs van De Lijn, die dinsdagmorgen uitbrak in stelplaats Zurenborg in Antwerpen, zal 24 uur aanhouden.

Een gesprek tussen vakbonden en directie kon het personeel dinsdagmorgen niet overtuigen om terug aan de slag te gaan.

"Er werden wel extra controles beloofd, maar voor onze mensen is dat momenteel onvoldoende om de staking af te blazen", aldus De Wilder. Het is niet de bedoeling dat de staking verder zal uitbreiden naar andere stelplaatsen, en dus naar andere buslijnen.

Directie De Lijn betreurt staking

De directie van De Lijn is niet opgezet met de spontane staking die dinsdagmorgen uitbrak in de stelplaats Zurenborg in Antwerpen. "De wilde staking zorgt voor hinder bij onze reizigers", klinkt het bij De Lijn. De directie betreurt het incident waarbij een chauffeur het slachtoffer is geworden van agressie, maar benadrukt het belang van de interne veiligheidsprocedures.

Kort nadat de spontane staking dinsdagmorgen uitbrak, zaten directie en personeel al een eerste keer samen. De directie beloofde toen extra controles op bus 14, de lijn waar maandag een vrouwelijke buschauffeur werd belaagd door een aantal jongeren.

Die belofte kon het personeel echter niet overtuigen om terug aan de slag te gaan. Daarop werd een 24-uren staking afgekondigd. De Lijn benadrukt dinsdag nogmaals dat veiligheid "een absolute prioriteit" is. "In het kader van het veiligheidsplan worden de komende maanden 720 voertuigen uitgerust met camera's. In Antwerpen gaat het om alle 215 trams en 74 bussen", luidt het.

Loopt er tijdens een bus- of tramrit toch iets mis, dan moeten chauffeurs de interne veiligheidsprocedures volgen. Dat houdt in dat de chauffeur altijd de dispatching oproept die dan een controleploeg of desnoods de politie ter plaatse kan sturen. Om te vermijden dat een situatie escaleert, is het niet de bedoeling dat de chauffeur in zo'n geval zelf initiatieven neemt, besluit De Lijn.

 

23:39 Gepost door busje_33 & trammeke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: de lijn, agressie, staking, antwerpen |  Facebook |

Commentaren

Ik weet over welke school het gaat.
ze zorgen ook voor overlast in de buurt.
Wat doet de groene burgemeester van Mortsel???

Gepost door: Confusius | 30-01-08

Ja ik ken die school ook.. staat bekend om dat soort jongeren!! Tja, de burgemeester doet niks, de minister doet niks en De Lijn doet pas iets als het te laat is!! (--> dag erna controleurs op L.14 ,...)
ZUCHT!!!

Gepost door: Busje_33 | 30-01-08

De commentaren zijn gesloten.