16-10-08

Onder de loep: Van Hool AI 119/2 Daf

De door de toenmalige NMVB grootste reeks bussen van hetzelfde type die in 1 keer besteld zijn, is de reeks van 325 stuks Van Hool AI 119/2 Daf (reeks 4500- 4824). Deze bussen werden besteld in 1974.  De verdeling was als volgt:

-Jumet: 55 stuks

-Namen: 26

-Eugies: 26

-Antwerpen: 100

-Brussel: 52

-Hasselt: 66

Deze reeks bussen hadden allen een Daf dieselmotor van 205 PK, beperkt tot 180 PK. Ook werden ze uitgerust met een VOITH automatische versnellingsbak & hydraulische vertrager. Qua comfort was er niet te klagen, deze reeks kreeg een servostuur mee en alle wagens waren ook uitgerust met een luchtophanging en pneumatische veiligheidsrem. 

Toen de NMVB (en stedelijke bedrijven, op de MIVB na dan) ophield te bestaan en de huidige vervoersmaatschappijen het licht zagen, zijn er wel 196 van de 325 bussen naar De Lijn gegaan. De 4823 is daar als laatste uit dienst gegaan in 1997.

 Medio de jaren '90 werden deze bussen stilaan uit dienst gesteld, en de meeste werden jammergenoeg ook afgebroken. Dat maakt dat dit type bus dezer dagen een zeldzaamheid geworden is, hoewel er gelukkig enkele exemplaren nog bewaard zijn. In het Luikse museum 'Natalis' staat een prachtig exemplaar, dat eigenlijk de eigendom is van "Chemin de Fer de Sprimont". Her en der zijn er ook nog enkele van deze bussen  omgetoverd tot frituren, of leden zij elders een tweede leven. Maar ook dat zal stilaan eindigen...  Bij de TEC staat er nog eentje die dienst doet als depannagebus. Het zijn prachtige bussen, vooral de kop heeft "iets". Maar helaas is hun tijdperk afgelopen...

Een paar foto's uit onze collectie:

Photobucket Photobucket

De trots van Chemin de Fer de Sprimont/ Natalis!  

Photobucket

21:57 Gepost door busje_33 & trammeke in Onder de loep | Permalink | Commentaren (1) | Tags: van hool, de lijn, nmvb, tec, buurtspoorwegen, ai 119, daf, bus |  Facebook |

15-10-07

Van Hool A280

Zoals jullie ondertussen wel weten ben ik meter geworden van het prototype A280 die bij ons in het VLaTAM staat... En ik had beloofd om er eens een reportage over te maken...wel, hier is ze dan!Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket  De pas in het museum aangekomen A280, nog in De Lijn- livrei... voor de restauratie (zie foto helemaal onderaan voor het huidige resultaat! Tong uitstekend)

De bus werd door de firma Waaslandia (in handen van Frank Van Hool!) aan het museum geschonken. Ze kreeg bij Van Hool een opknapbeurt en staat hier nu te blinken voor de bezoekers...

Deze bus is niet zomaar een bus!

Begin jaren '80 werd gewerkt aan de ontwikkeling van een stadsbus met drie volwaardige deuren en een volledige vlakke vloer, dat inspelend op de nieuwe tendensen naar toegankelijkheid en betere doorstroming voor de reizigers. In mei van het jaar 1985 werd dan de eerste A500, toen nog A280 genoemd, voorgesteld op het UITP-congres op de Brusselse Heysel. Deze bus was veruit revolutionair qua design en technische snufjes.

Om de volledige vlakke horizontale vloer te verkrijgen waar men  zo naar streefde, werd de motor verticaal links tussen de assen ingebouwd; dat gaf niet alleen de mogelijkheid om een derde deur in te bouwen, maar ook om ter hoogte van die deur een groot staplatform te creeëren. Deze opstelling van de motor was ook belangrijk voor het comfort, rijgedrag en veiligheid, want deze nieuwe bouwwijze gaf meer baanvastheid en een grotere stabiliteit!

Deze nieuwe bus werd aan vele zware testen onderworpen. Om deze lage vloer te krijgen was de opbouw van het onderstel helemaal anders ontworpen. Bij het concept werd bovendien ook veel aandacht aan de passagiers besteed; grotere binnenhoogte, ruimere raampartijen en achterruimte hoorden daarbij. Het motorcompartiment zit mooi geïntegreerd in het interieur en voor de mecaniekers is de motor van zowel de binnen- als buitenkant goed toegankelijk.

De chauffeur kreeg een mooie, heldere en luchtige stuurpost en een grote vlakke voorruit met optimaal wissersveld.

Gebaseerd op de vloerhoogte van 500mm, kreeg het nieuwe type bus daarna de typebenaming A500.

Er werden zo'n 1200 stuks van dit type gebouwd, waarvan ongeveer de helft bestemd was voor de Belgische vervoersmaatschappijen. Een andere grote afnemer was Frankrijk.

De A500 heeft ondertussen ook de weg naar Afrika gevonden: al meer dan 460 bussen verlieten Van Hool voor Algerije. De A500 is er- wel in specifieke uitvoering voor ginds!- een echt succes geworden. Er worden in de hoofdstad Algiers en andere steden ook gelede en zelfs enkele dubbelgelede versies ingezet.

Bij Van Hool is blijven ontwikkelen en voorop blijven het permanente streefdoel; daarom is de A500 ook een belangrijke mijlpaal uit de geschiedenis van de bussen voor het openbaar vervoer bij Van Hool. Ondanks zijn gezegende leeftijd van 22 jaar, wat een welverdiende pensioensgerechtigde leeftijd is voor een bus, is zij nog steeds actueel. Dit ontwerp was de "katalysator" voor vele andere latere projecten en maakte het uitbouwen van het lagevloerbusgamma mogelijk!

Dit prototype wekte zo een danige interesse op dat zij niet alleen in Belgie heeft rondgereden, maar ook daarbuiten.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

De A280 met zijn Antwerpse nummer, op L23 

Beperken wij ons tot eigen land, dan is dit de volgorde waar en wanneer deze bus heeft gereden:

In 1985 deed de A280 zijn allereerste commerciële dienst te Charleroi op L7, dat op 20 december.

Daarna verhuisde hij naar Verviers, Gent, Luik, Brussel (onder het nummer 8300!), Antwerpen (als  1280!) en slechts daarna pas naar de NMVB. Daar reed hij de laatste jaren voor Robbrecht en Kruger, tot 2005.

MVG

Busje

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Met dank aan Van Hool

12:50 Gepost door busje_33 & trammeke in Onder de loep | Permalink | Commentaren (2) | Tags: van hool, de lijn, lijbus, a280, a500, prototype, mivb |  Facebook |

22-07-07

Onder de loep: Hybride bussen

Bussen met alternatieve aandrijving.

 

Hybride bussen= bussen die op 2 aandrijfsystemen rijden. Een van die aandrijvingen is elektriciteit, die kan worden opgewekt door bv bio-olie. De elektriciteit wordt meestal opgeslagen in een batterij, maar kan ook bij een vliegwiel of ultracondensator worden gebruikt.

 

Hybride bussen in België

 

De eerste experimenten met alternatieve aandrijving bij bussen vinden we hier terug bij zowel trolleybussen als bij de minder populaire gyrobus.

De trolleybus wordt hierbij door een elektromotor aangedreven die op zijn beurt de stroom verkrijgt via de bovenleidingsdraden. Een trolleybus rijdt altijd op gelijkstroom.

Indien nodig kan de bus zich ook op diesel verplaatsen.

De opkomst van de Belgische trolleybus begon in het begin van de 20ste eeuw: in 1929 werd de eerste lijn in gebruik genomen in Antwerpen. Deze eerste trolleybussen waren oude verbouwde bussen. Ook Brussel volgde met zijn bekende lijn 54, alsook Luik en Gent.

Vandaag de dag blijft enkel de Gentse lijn 3 over.

y1pYbsp5PpT6dewav4TcKpQ_VYNIfmL0Qr_-RC0NvU7T5mmBQ_oOgeipvrocF4fEUrj5_zMz_5jLaw

Trolleybus in Gent op L3

 

 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Op de Antwerpse L6 reden ooit ook trolleybussen

 

De gyrobus werd in 1950 uitgevonden door de Zwitserse firma Oerlikon. Net als de trolleybus is deze bus een elektrisch aangedreven voertuig, alleen komt de energie hier niet via trolleys van de bovenleiding, maar van het zware vliegwiel in het midden van de bus.

Op het dak stonden drie stangen, en om de zoveel kilometer stopte de bus om te "herladen" aan bepaalde herlaadpunten op de lijn.  In tegenstelling tot de trolleybus reed deze gyrobus wel op wisselstroom. (driefase).

Tussen 1956 en 1959 heeft de NMVB drie gyrobussen in dienst genomen als proef op de lijn Gent Zuid- Merelbeke Molenhoek, een succes is het echter nooit geworden omdat de bus niet altijd de herlaadstop haalde...

y1pYbsp5PpT6df9t-27A9FzFOLmdXAeIERQbfGqXjwJaWbFDodSV139fjk_2z-xyxJgY7jc--DWTFY
De gyrobus van het VLATAM (Vlaams tram en autobusmuseum,zie blog!), is het enige nog overblijvende exemplaar van de 3 die rondreden in Gent. 

 

 

In 1964 bouwde Van Hool twee prototypes "Electrobus". Op het eerste zicht waren deze te vergelijken met de toen gangbare types; echter bezater zij een volledige luchtophanging en een vloer die slechts 60cm boven de grond hing. Binnen was er plaats voor 85 reizigers.

De motor was vervangen door vier elektromotoren van 85PK, een op elk wiel. Een LPG motor die -net zoals bij de dieselbussen- achteraan ingebouwd was, dreed een alternator aan voor de elektrische voeding. Een reed voor de NMVB te Charleroi vanaf 1965 en de ander bij de STIC in Charleroi, en dat voor een tijdspanne van  ruim een jaar

 
Begin/ halfweg de jaren '90 bestelde de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB/ STIB 20 Van Hool- bussen op aardgas, type A300CNG.  Dit zijn gewone A300's maar dan rijdend op gas ipv diesel. De bussen doen het al meer dan tien jaar goed op het Brussels net, en zullen binnen een aantal jaren worden vervangen door nog meer aardgasbussen, van welk merk is helaas nog een groot mysterie.
_00003

Een van de 20 aardgasbussen op de lijn waarop ze het meest worden ingezet: de 59. Hier rijdt de 8696 stelpl Haren binnen, tevens de terminus voor deze lijn.

 

De Lijn experimenteerde in 2004 in Hasselt met een nieuw concep: een bus die volledig reed op plantaardige olie (PPO), zijnde in dit geval koolzaadolie.

De bus in kwestie is een normale dieselbus die omgebouwd werd. De proef hield niet alleen in om na te gaan of zuivere plantenolie als brandstof dienst kan doen, maar tevens ook ging men na of er geen verhoogde motorslijtage zou optreden. Aan de motor werd niets gedaan, enkel de brandstofcircuits werden aangepast.

Dit type bus heeft twee brandstoftanks: een voor de olie en een voor diesel. Aangezien de plantenolie minder vloeibaar is dan diesel, moet deze eerst worden opgewarmt voor ze in de motor komt. Het koelwater van de motor neemt deze job op zich. Maar om dat koelwater te kunnen opwarmen moet de bus eerst ongeveer tien minuten op diesel rijden. Als de olie warm genoeg is activeert de chauffeur dmv een schakelaar de pomp die de koolzaadolie naar de motor brengt.

 

De Waterstofbus

 

                    waterstofbus-groen

 

Van Hool bouwde al eerder waterstofbussen, maar deze nieuwe brandstofcelbus die nu 6 maanden proef rijdt tussen Antwerpen en Lier, is een wereldprimeur. Het is de eerste volwaardige hybride bus die remernergie recupereert, dwz dat hij minder energie nodig heeft dan zijn voorgangers. Bovendien kan hij evenveel reizigers vervoeren als een gewone standaard dieselbus, en levert hij ook dezelfde prestaties. "Keerzijde" van de medaile is wel dat deze bus een metertje langer is dan normale bussen en dat hij ook een derde as heeft.

Omdat er geen verbranding is stoot deze bus ook geen schadelijke stoffen zoals CO2 en stikstofoxiden uit, slechts een waterdampwolkje komt uit de uitlaat.

Deze NewA330FC, zoals het type officieel heet, maakt bovendien ook nauwelijks geluid.

 

Heel erg nieuw is het concept van een hybride bus met waterstof niet, maar deze is wel de eerste volledig efficiente bus. Eerder bouwde Van Hool al "Fuel Cell"- bussen voor de USA. De plaatselijke busmaatschappijen AC Transit en SunLine Travel hebben respectievelijk 3 en 1 waterstofbussen in hun bezit sinds 2005. Deze A330FC hebben echer maar 2 assen zoals een gewone bus. Tevens is de actieradius (afstand die een bus op een dag kan afleggen) ook lager dan dat bij ons exemplaar het geval is...

 

Niet alleen Van Hool is bezig met het ontwikkelen van een volwaardige bus van de toekomst, ook Mercedes- Benz is al tien jaar bezig met een brandstofcelbus. In 1997 brachten zij de NEBUS (New Electric Bus) op de markt, die met een keer waterstof tanken 250km ver kon rijden, genoeg dus om als lijnbus te kunnen worden ingezet. Sinds 2003 rijden in zeker 10 Europese steden 30 Citaro's Fuel Cell, waaronder Amsterdam en Hamburg.

TCT-CitaroFuelCellBus-GVB-VP

Een Mercedes Citaro Fuel Cell bus als leswagen in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam voor de GVB.

 

 

Schema van een waterstofbus

 

schema

 

 

 

20:14 Gepost door busje_33 & trammeke in Onder de loep | Permalink | Commentaren (1) | Tags: hybride bus, bus, de lijn, stic, mivb, miva, nmvb, fuel cell, waterstofbus |  Facebook |